Агафонов даде показания по делото за фалита на Банка "Славяни"

Съдия Красимир Шекерджиев назначи нова съдебно-счетоводна експертиза на базата на първични счетоводни документи, която да установи сумата по кредитите, отпуснати от фалиралата банка "Славяни". Софийският районен съд гледа поредното заседание по делото за източването на банка "Славяни", показания даде бившият депутат от Българския бизнес блок и основен акционер в банката Георги Агафонов. Досега процесът беше отлаган близо десет пъти.

Обвиняеми по делото са тогавашният изпълнителен директор на банката Петко Колев и експредседателят на съвета на директорите Румен Жечев. Двамата са сключили договори с дружествата "Мастер Орион", "Билд Центавър", "Мирабел", "Трейд Проксима" и "Ива Трейд" през 1995 г. Според обвинителния акт Колев и Жечев са превишили правата си, осигурявайки имотни облаги на петте фирми за над 491 млн. стари лева и са причинили вреди на "Славяни" за около 1 млрд. 800 млн. стари лева. Делото беше образувано през 1995 г. с постановление, подписано лично от тогавашния главен прокурор Иван Татарчев.

В съдебната зала Георги Агафонов потвърди, че общо десет фирми (вкл. посочените пет) са били негова собственост. Те са били обединени в холдинга "Перун" АД. По думите на Георги Агафонов той не помни кои точно са кредитополучатели от банката, нито дали са връщани пари по кредитите. Вероятно през 1995 г. е имало много необслужени кредити на "Славяни", каза бившият депутат и допълни : "Тогава нито законодателят, нито нормативната база ни подпомагаха да съберем парите. Подвеждаха ни и държавните нотариуси".

Агафонов посочи пред съда, че фирмите му от холдинга са представлявали интерес за американски инвеститор, който по силата на договор за съвместна дейност е трябвало да погаси дълга на кредитополучателите. Проектът с фирмата-инвеститор не се е реализирал, а името ѝ Агафонов не си спомни.

Следващото заседание на съда е предвидено за 27 февруари.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?