Агент Буда, който стана премиер

Борисов охранява Тодор Живков. Снимка: "Дойче веле"

Четири дни след, като сайтът "Биволъ" публикува документи, удостоверяващи, че през 90-те години премиерът Бойко Борисов е представлявал оперативен интерес за ЦСБОП, френското консервативно издание "Фигаро" помести на страниците си обширен анализ по темата със заглавие: "Агент Буда, който стана премиер".

"Агент Буда": това е кодовото име, което днешният премиер Бойко Борисов е получил за досието си през 90-те години в службите за борба срещу организираната престъпност в България", пише вестникът в сряда, цитиран от БГНЕС. "Фигаро" припомня, че първият документ е от 9 декември 1996 г., който показва, че тогавашният частен охранител е вербуван като информатор.

"Една година по-късно, втори документ предлага "оперативно" наблюдение - това, което според основателя на "Биволъ" Атанас Чобанов свидетелства за провал на вербовката и за "криминализиране на темата", пише изданието и цитира думите на журналиста: "От тази дата нататък Бойко Борисов не е разглеждан като потенциален информатор, а като участник в тази среда".

"Тези разкрития завършиха с провокирането на реакция на заинтересования. "Никога не съм бил агент Буда", защити се Бойко Борисов, уточнявайки, че обратно - винаги е бил "от страната на полицията". Бивши високопоставени служители от вътрешното министерство също излязоха на фронтовата линия, за да обяснят "безобидния" характер на разкритията, баз да убедят опозицията, която поиска парламентарно разследване", продължава статията.

Обърнато е внимание и на бързата намеса на настоящия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, който показа по телевизията, че всъщност досието на Буда е "почти празно", отричайки Борисов някога да е бил "разработван". Тук отново е цитиран Атанас Чобанов, според когото след 1998 г. интересът на родните служби към Борисов само е нараствал.

"Неговата решимост (на Чобанов – бел.ред.) доведе до възхищение на социалните мрежи, но също така и пренебрежение към традиционната журналистика, обвинявайки сайта, че се е превърнал в пощенска кутия на социалистическата опозиция с наближаването на изборите през юли. Обвиненията за "сенчесто минало" на министър-председателя се появяват редовно в пресата – особено след разкритията на Уикилийкс на дипломатическите доклади за Бойко Борисов, в които дипломати от Вашингтон не се колебаят да го описват като "гангстер, облечен в Армани", пише още "Фигаро".

Според анализа на френския вестник критиците на българския премиер "най-накрая доказателство за симбиозата между властта, полицията и мафията, което прави България "уникален случай" в Европа, според израза в последния доклад на ЕС за състоянието на демокрацията в страната".

В статията се посочва и, че водещият офицер на агент Буда – Младен Георгиев, е направил впечатляваща кариера, преминавайки през ръководен пост в охранителната фирма на Борисов "Ипон" и завършвайки като главен секретар на ДАНС, което го прави вторият човек в йерархията на българското контраразузнаване.

Споделяне

Още по темата

Още от България