Агент на "Ислямска държава" опитал да вербува журналист на Би Би Си

Агент на "Ислямска държава" опитал да вербува журналист на Би Би Си

Агент на групировката "Ислямска държава" е опитал да убеди репортер под прикритие да извърши нападение на Лондонския мост. Това е станало година преди осем души да загинат и десетки да бъдат ранени на това емблематично място в британската столица, съобщи британската информационна агенция Прес асосиейшън, цитирана от в. "Гардиън".

Агентът е изпратил на събеседника си, с когото общувал в "тъмната мрежа", подробни наръчници с терористични похвати, които поразително приличали на използваните при нападението на Лондонския мост на 3 юни.

В продължение на две години журналистът е работил по специален репортаж и в Туитър се е свързал с родения в Бирмингам джихадист и вербовчик на "Ислямска държава" Джунаид Хусаин, който му обещал да го научи да прави бомби в домашни условия.

Хусаин е умрял през 2015 г. при нападение на американски дрон в сирийския град Ракка, след което друг вербовчик се свързвал с репортера. Той му представил план за убийството на полицай, включително с информация как да се сдобие с огнестрелни оръжия и патрони.

Британските власти са знаели всичко за разговорите, които журналистът е водил с терористичната организация в таен сайт за чат.

Репортажът на предаването "Инсайд аут Ландън" ще бъде излъчено тази вечер по Би Би Си 1.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?