Агент на "Ислямска държава" опитал да вербува журналист на Би Би Си

Агент на "Ислямска държава" опитал да вербува журналист на Би Би Си

Агент на групировката "Ислямска държава" е опитал да убеди репортер под прикритие да извърши нападение на Лондонския мост. Това е станало година преди осем души да загинат и десетки да бъдат ранени на това емблематично място в британската столица, съобщи британската информационна агенция Прес асосиейшън, цитирана от в. "Гардиън".

Агентът е изпратил на събеседника си, с когото общувал в "тъмната мрежа", подробни наръчници с терористични похвати, които поразително приличали на използваните при нападението на Лондонския мост на 3 юни.

В продължение на две години журналистът е работил по специален репортаж и в Туитър се е свързал с родения в Бирмингам джихадист и вербовчик на "Ислямска държава" Джунаид Хусаин, който му обещал да го научи да прави бомби в домашни условия.

Хусаин е умрял през 2015 г. при нападение на американски дрон в сирийския град Ракка, след което друг вербовчик се свързвал с репортера. Той му представил план за убийството на полицай, включително с информация как да се сдобие с огнестрелни оръжия и патрони.

Британските власти са знаели всичко за разговорите, които журналистът е водил с терористичната организация в таен сайт за чат.

Репортажът на предаването "Инсайд аут Ландън" ще бъде излъчено тази вечер по Би Би Си 1.

Споделяне

Още от Свят

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?