Агент на руското ГРУ, замесен в случая "Скрипал", е свързан и с отравянето на Гебрев

Кремъл: Не знаем дали всичко това е истина

Емилиян Гебрев (дясно)

Агент на руското военно разузнаване, заподозрян по случая "Скрипал", изплува и в случая с отравянето на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев през април 2015 г. Става дума за агент, прикриващ се зад псевдонима "Сергей Вячеславович Федотов", пишат британският разследващ сайт Белингкат (Bellingcat) и неговият руския партньор "Инсайдър". Пълното разследване на двете издания ще излезе след няколко дни.

Разследващите журналисти пишат, че са успели да потвърдят информацията, че "Федотов", който е бил във Великобритания по време на отравянето с Новичок на Скрипал, е пристигнал в България няколко дни преди Гебрев, синът му и още един човек да бъдат отровени.

Агентът, пътувал до България, е 45-годишен руснак.Той е окончателно идентифициран от "Белингкат" като старши офицер от ГРУ, твърди изданието. "Федотов" е заподозрян за отравянето на Скрипал заедно с другите двама служители на ГРУ - Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Фалшивата самоличността на третия офицер е създадена през 2010 г., без да има предварителни данни за лице с такова име.

Историята

"Сергей Федотов" за пръв път е идентифициран като лице, което може да има връзка със случая "Скрипал", от руския сайт "Фонтанка". Bellingcat и неговият разследващ партньор в Русия "The Insider" са проследили удивителния маршрут на "Федотов", откакто неговата фалшива самоличност е създадена през 2010 г. до последното му пътуване до Лондон през март 2018 г.

През тези осем години "Федотов" обикаля в Европа, Азия и Близкия изток. Често се появява в горещи точки само няколко дни преди да се случат важни политически събития. Пътуването на "Федотов" до България през април 2015 г. се откроява поради своята зловеща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 година.

На 24 април 2015 г. "Сергей Федотов" пристига в Бургас с полет от Москва. Той има резервиран обратен полет за Москва от София на 30 април. Но не се появява на софийското летище на тази дата. Вместо това, късно вечерта на 28 април, "Федотов" се появява на истанбулското летище "Ататюрк" и купува билет в последна минута за полет до Москва.

По-рано същия ден българският предприемач Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припада на прием, на който е домакин в София. По-големият син на Гебрев и един от директорите на компанията внезапно също се разболяват. И тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Емилиян Гебрев бързо се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отравянето е станало на 28 април или малко преди това.

Българският седмичник "Капитал" съобщава, че Емилиян Гебрев е поискал помощ при идентифицирането на отровата от две водещи лаборатории, специализирани в контрола на химически оръжия. Една от тях, "Верифин" към Хелзинкския университет, извършва задълбочен анализ, но не е в състояние да определи окончателно отровата. Лабораторията обаче открива специфични органофосфати в урината на Гебрев. Едното вещество е идентифицирано като силен пестицид, другото остава неразпознато със стандартните инструменти за тестване на химическите оръжия.

Един месец след като е бил приет в болница, здравният статус на Емилиян Гебрев се подобрява значително и той е изписан.

Пред Bellingcat той разказва, че няколко дни след изписването, в края на май, отново се почувствал зле и отново бил приет в болница. Забележителното е, че на 24 май 2015 г. "Сергей Федотов" се е върнал в България с директен полет от Москва. Той е резервирал полет за връщане на 28 май 2015 г., но пак не се е появил за този полет. Два дни по-късно, на 30 май, се върнал в Москва от Сърбия.

Схемата "Скрипал"

Събитията около пътуванията на "Сергей Федотов" в България съвпадат със схемата на неговото пътуване до и от Великобритания по време на случая "Скрипал". "Федотов" пристига в Лондон с полет от Москва по едно и също време с другите двама служители на ГРУ - полковник Чепига и д-р Мишкин. Обратният му полет е резервиран за 4 март, 2018 г.. Това е денят, в който Сергей Скрипал и дъщеря му започват да чувстват последствията на отравянето с Новичок. "Федотов" не се качва на резервирания обратен полет за Москва. Той се отписва от полета няколко минути преди самолетът да излети и се връща в Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

Гебрев няма обяснение защо би могъл да се е превърне в мишена за ГРУ. Той казва, че не може да си представи с какво би могло да е разгневил чуждестранната служба, че тя да опитва убийството му. В същото време Гебрев казва, че историята с офицерите от ГРУ е най-правдоподобното обяснение за този неразплетен случай. Бизнесменът казва, че тригодишните български разследвания на отравянето му не са довели до някакви следи или до заподозрени.

Емилиян Гебрев все пак дава две хипотетични причини, поради които би могъл да бъде нарочен за отстраняване от руснаците. Едната е износът на неговата компания на специализирано оборудване, свързано с отбраната, в Украйна. Той казва, че износът е осъществен при стриктно спазване на българските и европейските разпоредби. Друга хипотеза, признава той, е възможен интерес от страна на Русия към "Дунарит". Оръжейното предприятие е от стратегическо значение за България и НАТО.

В Кремъл не знаят нищо

"Кремъл поставя под съмнение достоверността на новите публикации, според които е имало и трети замесен в инцидента в Солсбъри", каза говорителят на Путин Димитрий Песков. Той коментира и връзката на "Федотов" с подобен инцидент в България.

"Видяхме съобщенията в тази връзка. Има само един въпрос: как е могло през 2015 г. да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, защо това се е разбрало едва сега?", каза Песков.

"Не знаем доколко отговаря това на истината, отговаря ли на истината изобщо, не знаем на какво са се опирали съставителите на тази информация, не знаем доколко са компетентни те, кои са те и изобщо дали е истина всичко това", каза Песков, цитиран от ТАСС.

МВР отказва информация

Mediapool попита МВР на какъв етап е разследването за отравянето на Гебрев. То е образувано още през 2015 г. по заявителски материал в СДВР след жалба. Сред въпросите бе за какво престъпление се води разследването, спирано ли е производството през последните 4 години, има ли привлечени обвиняеми и постъпвало ли е в МВР искане за съдействие и информация от чуждестранна служба.

От столичната полиция отказаха да предоставят каквито и да е подробности. Исканата информация не е държавна или служебна тайна, пише в отговора им. СДВР обаче не смята, че е задължена да предоставя данните, тъй като по случая все още се води разследване и трябва разрешение на наблюдаващ прокурор. Затова отказва информация.

Развитието по "Скрипал"

Следователите, разследващи отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри с нервнопаралитичен агент, вече смятат, че петима руснаци са замесени в престъплението, пишат същевременно британските издания "Дейли мейл" и "Сън". Британската полиция е идентифицирала руснакът Сергей Федотов като трети участник в отравянето, въпреки че не се знае дали това е истинското му име, пишат двата английски вестника.

Полицията е събрала повече доказателства срещу него и в хода на разследването установила още двама съучастници, чиито имена не се съобщават. Смята се, че тяхната роля е много по-малка. Очаква се полицията до няколко седмици да информира правителствени представители за доказателствата за последните двама заподозрени.

По повод новите разкрития британските вестници "Таймс" и "Телеграф" също пишат за връзката на Сергей Федотов със случай на отравяне през април 2015 г. в България на български бизнесмен, неговия син и негов колега. В. "Таймс" твърди, че лондонската полиция и МИ 5 (британското контраразузнаване) проучват българския случай от 2015 година.

България остана една от малкото държави от ЕС, която не реагира на случая "Скрипал" и не изгони руски дипломатически представили заради него.

Споделяне

Още по темата

Още от България