Агент "Колев" от ДС - министър в кабинета на Симеон

Агентурното име на министъра от сегашния кабинет, за когото има данни, че е сътрудничил на Държавна сигурност, е "агент Колев". Това каза по Би Ти Ви Методи Андреев, председател на закритата комисия за разкриване на документи и установяване на принадлежност към бившата ДС или бившето разузнавателно управление на Генералния щаб. Андреев допълни, че информация за този министър е била предоставена на министър-председателя Симеон Сакскобургготски от комисията.

По-късно във вторник, пред радио "Нова Европа" Андреев уточни, че по памет цитира псевдонима, а пък премиерът не бил информиран лично, а той бил ходил в кабивнета на вътрешния министър Георги Петканов, който трябвало да сезира Симеон.

Преди дни депутатът Йордан Соколов обяви, че в кабинета има двама министри, сътрудничели на бившата ДС.

Андреев поясни, че за втори министър съществуват "сериозни факти и податки", че е бил сътрудник на ДС. Той допълни, че лично е разглеждал документи на български дисидент, в които фигурира името на другия министър, който е имал предвид Йордан Соколов.

За министъра с установено картонче в архива на ДС Андреев каза, че той е имал около десетгодишен стаж във второ главно управление - контраразузнаването. Този министър не е силов, допълни Методи Андреев.

Заподозрени са Калчев и Дикме

Серафим Стойков, бившият шеф на архива в МВР, е предупредил министър Петканов в началото на мандата му за двама министри, за които има картончета, но по закон това не е безспорно доказателство. Казал му обаче, че и други хора знаят, посочил е кои биха огласили информацията, защото двамата са били проверявани още през 1999 г. по време на местните избори. Водещият от Дарик радио припомни, че в тях са участвали Димитър Калчев и Мехмед Дикме, но Стойков не пожела да потвърди имената. Методи Андреев също отказа "по никой начин" да каже кой е министъра, защото няма право.

Мога да кажа, че Димитър Калчев не е агент "Колев" и по този въпрос бях ясен и категоричен, а всеки може да твърди каквото иска. Още в началото на мандата имаше какви ли не машинации и инсинуации, заяви пред Дарик радио министърът на държавната администрация Димитър Калчев, спряган за агент още преди години.

"Методи Андреев беше председател на тази комисия и има богата информация, по-богата, отколкото имам аз, защото за него това, освен че е било задължение, е и хоби", каза в отговора си министър Петканов. "При мен няма такова нещо. Не мога да коментирам дали има такъв член на правителството. Андреев преценява дали да съобщава или не тия данни. Да се надявам, че подозренията не са насочени към мен.", добави Петканов, който междувременно отново бе посочен като агент на ДС заедно с Филчев и Герджиков от Николай Колев -Босия в интервю за радио "Нова Европа".

Премиерът Симеон Саскобургготски и членовете на кабинета няма да коментират каквито и да било намеци в публичното пространство, свързани с подозрения към членове на правителството, че са принадлежали към бившата Държавна сигурност, обяви между изказванията на министрите Калчев и Петканов.

Симеон включил двамата в кабинета си, въпреки че преди изборите през 2001 г. отстрани от листите на НДСВ кандидат-депутати, за които се твърди, че има картончета. Венцеслав Димитров и Доньо Донев не влязоха в парламента. Те бяха огласени въпреки решението на КС, че картончето не е доказателство за агентурна дейност. Андреев припомни, че това решение е взето от стария състав на КС, в който е имало трима съдии с подобни картончета.

Прикриването на двама министри от Симеон предизвика резерви в дясната опозиция на декларираната му еволюция миналия петък с промени в закона за класифицираната информация да се разкрият архивите на бившата Държавна сигурност. Все пак, СДС и ОДС обявиха, че започват да пишат промени в закона.

БСП и президентът пък бяха категорични, че темата с досиетата е предизборен ход на министър-председателя и лидер на НДСВ. Бившият шеф на Шести отдел в Шесто управление Димитър Иванов заяви обаче, че Симеон едва ли ще пипне досиетата, защото щяло да излезе наяве, че депутат от НДСВ е лекуван два пъти за психично заболяване.

СДС "тества" искрен ли е Симеон за отварянето на досиетата

Законът за защита на личните данни да не се прилага за данни, свързани с дейността на сътрудници на бившата Държавна сигурност, предлагат в законопроект депутати от СДС. Промените са внесени в деловодството на Народното събрание, съобщи в сряда депутатът от СДС Йордан Бакалов.

Според Бакалов поправката ще премахне едно от оправданията на управляващото мнозинство, а именно, че някои документи на бившата Държавна сигурност не се разсекретяват. Това е изменение, което може да накара министър председателя Симеон Сакскобургготски и някои министри от кабинета на това управляващо мнозинство, архивите на бившата Държавна сигурност да бъдат разсекретени и прехвърлени в Държавния архив, допълни депутатът от СДС.

СДС в продължение на 15 години поддържа тезата, че документите на бившата Държавна сигурност трябва да се разкрият, каза Йордан Бакалов, цитиран от БТА. Депутатът заяви, че той и неговите колеги не вярват в искреността на министър-председателя и поправката в Закона за защита на личните данни е т. нар. пробен камък за мнозинството и премиера.

Ако те подкрепят изменението, то ние може наистина да тръгнем към разсекретяване на тези документи, допълни Бакалов. По думите му разсекретяването на документите на бившата Държавна сигурност ще засегнат Министерския съвет и управляващото мнозинство.

Бакалов каза, че бившият председател на комисията по досиетата Методи Андреев е заявил, че е имало кореспонденция между министър-председателя и комисията. Той призова министър-председателя да каже името на министъра и да обясни защо преди две години е отменил закона за разсекретяване на документите на бившата Държавна сигурност, както и защо сега -осем месеца преди изборите, повдига тази тема.

ОДС иска затвор за незаконно засекретяване

В Наказателния кодекс да бъде предвидена санкция лишаване от свобода за лица, които не изпълнят задълженията си за разсекретяване на документи с изтекъл срок на класификация, ще предложат от парламентарната група на ОДС. Това съобщи пред журналисти в парламента депутатът от ОДС Йордан Соколов.

Очаква се утре народни представители от групата да внесат в деловодството на Народното събрание проектопромени в Закона за защита на класифицираната информация.

Соколов обясни, че измененията предвиждат всички документи, свързани с дейността на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб да не представляват класифицирана информация и да не се ползват със защита по закона. Това ще важи независимо какви данни и сведения съдържат документите, уточни Соколов.

В проекта на ОДС е предвидено въвеждането на определен срок, в който всички ведомства, притежаващи такива документи, ще трябва да ги предадат в Държавния архив, каза Йордан Соколов. Той допълни, че промените, които ще внесе ОДС, ще засегнат не само досиетата, но и целия служебен архив, от който ще стане ясна цялостната дейност на бившата Държавна сигурност и Разузнавателно управление на Генералния щаб, а не само на отделни техни служители и сътрудници.

Споделяне

Още от България