Агенти на ДАНС ще се внедряват във фирмите, без да казват на никого

Агенти на ДАНС ще се внедряват във фирмите, без да казват на никого

Агентите на ДАНС ще могат да се внедряват в частния бизнес, без да казват на никого, включително на собствениците на фирмите. Това гласят промени в правилника за приложение на Закона за ДАНС, които са били приети на последното заседание на правителството преди седмица. Хората от ДАНС ще могат да се представят от практически всяка професия. Единственото изключение е да заемат длъжности под прикритие като адвокати, съобщава правният сайт lex.bg.

"При изпълнение на служебните си задължения служителите на агенцията могат да заемат длъжности под прикритие в държавната администрация, в юридически лица, в граждански дружества и като лица, упражняващи свободни професии, с изключение в адвокатурата”, гласи текстът от Закона за ДАНС, който е приет от Министерския съвет.

Мотивите за промяната в правилника са, че сегашната нужда за уведомяване "може да създаде затруднения и пречки за своевременното придобиване на информация, необходима за защита от посегателства, насочени срещу националната сигурност".

ДАНС не посочва дали изобщо се е сблъсквала със затруднения. За сметка на това спецагенцията посочва, че промяната е нужна заради "повишената и отчетена в световен мащаб опасност от терористични атаки и повишена активност на разузнавателните служби на държави от т.нар. трети свят“.

В първоначалния проектозакон изключение нямаше и за адвокатите, което предизвика тяхната остра реакция. Висшият адвокатски съвет писа до премиера Бойко Борисов, че няма правова държава там, където професионалната адвокатура е заместена от агентура. Проблемът се корени в адвокатската тайна, която е закрепена в конституцията. Законът не създава ограничения агентите да се представят за нотариуси или съдебни изпълнители.

Основната промяна в закона обаче е за свободното внедряване на агенти в частния бизнес без знанието на собствениците. "Служители на агенцията се назначават на прикритие в структурите по чл. 50 по начин, който не застрашава прикритието от разкриване”, гласи новият текст от правилника. Досега това бе изрично забранено.

Отменени са всички разпоредби, свързани с уведомяването на ръководителя на институция и дружество, че ДАНС иска да прати там служител на прикритие.

Споделяне

Още от България