Агенти на ДС държат едни от най-големите електронни медии у нас

Агенти на ДС държат едни от най-големите електронни медии у нас

Кадри на бившата държавна сигурност са сред собствениците на едни от най-големите електронни медии у нас. Това показват резултатите от проверката на комисията по досиетата в електронните медии – радиа и телевизии, които бяха огласени в понеделник. Проверени са на 2366 лица от 273 електронни медии - собственици, директори, зам.-директори, главни редактори, коментатори, водещи на предавания и на рубрики.

Служители и сътрудници на ДС са се оказали повече от сто души от проверените. Не всички работещи в медиите, които са сътрудничили на ДС, са осветени, защото по закон на проверка и огласяване подлежат само журналисти на ръководни позиции в медиите от влизането на закона за досиетата в сила, тоест от 2006 г.

Проверката на комисията установи, че агент на ДС с псевдонима "Карак" е бил Радосвет Радев - изпълнителният директор на Дарик радио - радиото с национално покритие и силен конкурент на БНР. Сътрудник на ДС е бил и бившият програмен директор на Дарик и водещ на коментарни предавания Владимир Танев.

Щатен служител на ДС е собственикът на радио "Класик ФМ" Красимир Гергов, факт, многократно споменаван в медиите, но днес потвърден от проверката на комисията по досиетата. Освен като крупен рекламен бос и собственик на голф игрища, Гергов е сочен за неофициален притежател на най-голямата частна телевизия бТВ, която се води актив на компанията на Рупърт Мърдок "Нюз корп." чрез офшорна компания.

Гергов е консултант на ТВ2, наскоро преименувана в ПРО.ТВ, както и на поредицата филмови кабелни телевизии "Фокс", Ей Екс Ен, на телевизията със софийски ефирен лиценз Джи Ти Ви. Гергов контролира и всекидневника "Класа", а неофициално и радио "Ен Джой".

Агент на ДС се оказа и Красимир Узунов, собственик на електронната информационна агенция "Фокус" и на едноименната верига радиостанции в провинцията. Узунов, известен с активната защита на "добрите ченгета" от ДС, които са служили на родината, е бил нещатен служител с псевдонима "Завадски". Осветяването на агентурното минало на Узунов също не е изненада, тъй като слухове за агент "Завадски" се носеха отдавна.

В частните радиа и телевизии сътрудници на ДС се оказаха известни медийни лица. Секретен сътрудник на ДС с псевдоним "Омуртаг" е бил собственикът на телевизия ББТ Петър Манджуков, който преди няколко години бе издател и на вестника на БСП "Дума". Сътрудник на ДС е и изпълнителният директор на ББТ Михаил Бързанов.

Сред кадрите на БНР и БНТ, някои от които впоследствие отиват в частни електронни медии, са Виктор Ангелоев, Йордан Георгиев (агент "Луи"), известен като Данчо Стълбицата, Тома Спространов (агент "Ян"), Мартин Минков (агент "Максим"), Владо Береану (агент "Георгиев").

Водещият на предаването "Минута е много" Петър Вучков също е агент на ДС с псевдонима "Балкански". Езиковедът от БАН и водещ образователни предавания по БНТ Владко Мурдаров е бил осведомител с псевдонима "Драган".

Сътрудник на ДС се оказа и бившият шеф на "Евроком България" Георги Барбудев (агент "Хари").

Създателите и собственици на няколко радиостанции сред които "Мила ФМ", Радио ФМ и други Константин Тилев и Петър Пунчев също имат дълъг общ път с ДС. Петър Пунчев е бил и щатен (към РУМНО) и след това нещатен служител на ДС. Любопитното е, че е бил вербуван като нещатен служител на Второ ГУ и след това "воден" от офицера от ДС Петко Сертов, който до днес бе председател на Държавната агенция за национална сигурност.

Агентурното минало на собственика на куп кабелни телевизии Георги Агафонов е известно отдавна.

Журналистите и водещи на предавания в БНР и БНТ Борислав Джамджиев и Николай Конакчиев, Велизар Енчев и Стефан Солаков също са оповестявани и преди като служители и сътрудници на ДС.

Водещият на новините в ТВ7 Веселин Дремджиев също е бил агент на ДС с псевдоним "Богдан". Явочна квартира е поддържал и зам.-директорът на телевизия "Европа" Георги Георгиев.

От Нова телевизия единственият огласен като сътрудник на ДС е бившият вече водещ на сутрешния блок "Здравей, България" Георги Коритаров. Както вече се знае, Коритаров е бил нещатен "осведомител" на ДС с псевдонима "Алберт".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?