Агентите на ДС - основен проблем между НДСВ и ДПС

НДСВ още няма принципна позиция за участието на сътрудници на бившата ДС в новото правителство. Това каза главният секретар на НДСВ Пламен Панайотов след втората среща между НДСВ и ДПС. Както е известно, НДСВ е единствената политическа сила освен ОДС, която извади от кандидат-депутатските си листи не само обявените, но и картотекираните сътрудници на бившата ДС и РУ на ГЩ. Така НДСВ не допусна нито един бивш агент в парламентарната си група. Скандалът с Венцислав Димитров само открои тази позиция. Царят не обели и дума в негова защита. ДПС е известно с масираното присъствие на бивши агенти в ръководството си и в парламентарната група, както и с категоричния отказ този въпрос да бъде обсъждан.

Проблемът с допускането на доверени кадри на ДПС на ръководни постове в бъдещото правителство остава открит и ще бъде тест за бъдещите коалиционни взаимоотношения между НДСВ и ДПС.

Ако Симеон Втори продължи досегашната си линия за неучастие на агенти на бившата ДС във властта, авангардът на ДПС ще бъде отрязан от висшите управленски структури.

Allegro-онлайн магазин

На днешната среща двете парламентарни сили, които най-вероятно ще съставят управленска коалиция, са постигнали съгласие за преструктуриране на парламента и Министерския съвет. Парламентарните комисии ще нараснат до 19 и ще отговарят на управленските приоритети. Според Ахмед Доган те са борбата с корупцията, икономическият растеж, европейската и евроаталнтическата интеграция.

С промени в т.нар. наказателно законодателство ще започне работата на 39-то Народно събрание, съобщи Пламен Панайтов. Първият акцент в управлението е борбата с престъпността и корупцията, а вторият - необходимите промени в икономическите закони, чрез които да се реализират намеренията в предизборната програма на НДСВ.

Мегаминистерствата ще бъдат разделени, а броят на парламентарните комисии - увеличен, заяви Ахмед Доган след срещата. Това означава, че Министерството на икономиката, което през 1999 г. обедини Министерството на промишлеността и Министерството на търговията и туризма, както и Министерството на транспорта и далекосъобщенията / отново през 1999 г. обедини Министерството на транспорта и Комитета по далекосъобщения/ със сигурност ще бъдат разделени. Това е и законов механизъм за подмяна на държавни служители, които по Закона за държавния служител са защитени от уволнения при смяна на управлението. Не е изключено новото мнозинство да предложи и други структурни промени в правителството.

В момента усилено се коментират възможностите за разделяне на Министерството на финансите на две нови: едното ще се занимава с управлението на външния и вътрешния дълг, а второто ще се занимава със съставянето и разходването на бюджета и ще включва данъчната и митническата администрация.

Третата среща на НДСВ и ДПС е в сряда, като преди това двете парламентарни групи ще бъдат запознати от преговарящите екипи за хода на консултациите по съставяне на коалиция.

В сряда НДСВ и ДПС ще обсъждат структурата на правителство.

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?