Заради спада на курса на турската лира

Агенциите отново понижиха кредитния рейтинг на Турция

Агенциите отново понижиха кредитния рейтинг на Турция

Рейтинговите агенции "Стандард енд Пуърс" и "Мудис" отново понижиха рейтинга на Турция само 100 дни, след като изненадващо направиха същото.

"Значителното отслабване на лирата има отрицателни фискални измерения и в същото време подлага на напрежение корпоративните баланси и поставя под още по-голям натиск местните банки", посочи "Стандард енд Пуърс", понижавайки кредитния рейтинг на Турция до равнище "В+".

Агенцията прогнозира, че отслабването на лирата ще направи така, че икономиката да се свие догодина, предаде ДПА.

"Прогнозираме рецесия догодина. През следващите четири месеца инфлацията ще достигне пик от 22 процента, след което до средата на 2019 г. ще спадне до под 20 процента", добавиха от "Стандард енд Пуърс", определяйки политиката за реакция на турското правителство като "ограничена".

В същото време "Мудис" понижи кредитния рейтинг на страната до равнище "Ba3", потвърждавайки, че условията там може да подхранят инфлация, информира още ДПА.

"Основният двигател за днешното понижение е продължаващото отслабване на публичните институции в Турция и свързаното (с това) намаляване на предсказуемостта в правенето на турската политика", посочи рейтинговата агенция.

"Мудис" изтъкна безпокойство за независимостта на турската централна банка, която не повиши лихвените проценти. Агенцията допълни, че е налице увеличаващ се риск за платежния баланс.

Спадът на курса на турската лира бе предшестван от увеличението на митата за внос на стомана и алуминий от страната в САЩ, предприето от Белия дом като санкция заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън. Той е обвинен в подкрепа за опита за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган преди две години.

В отговор на т.нар. от нея атака на правителството на Доналд Тръмп срещу турската икономика, Анкара удвои митата върху вноса на американски коли, алкохол и тютюн. Напрежението между двете страни ескалира по-рано този месец, след като Тръмп наложи санкции на двама високопоставени представители на кабинета на Ердоган, за да окаже натиск на режима му да освободи Брънсън.

Споделяне

Още от Бизнес