Агенция Фич понижи рейтинга на Каталуния

Агенция Фич понижи рейтинга на Каталуния

Агенцията за финансово оценяване Фич понижи с две степени оценката на дългосрочния дълг на Каталуния до "ВВ" в спекулативната категория, след като на 9 ноември парламентът на тази испанска провинция прие резолюция за започване на процес за независимост, която да бъде постигната най-късно през 2017 г., предаде Франс прес.

Предишната оценка на Каталуния беше "ВВВ-".

Агенцията аргументира решението си с растящото напрежение, което би породила кризисната ситуация между централното правителство в Мадрид и властите на Каталуния. Дългът на Каталуния е около една трета от нейния БВП.

Решението е с негативна перспектива, което означава, че Фич може допълнително да понижи оценката си в средносрочен план.

"Независимо какви мерки вземе централното правителство, има рискове те да доведат до изостряне на напрежението между двете правителства и социални смутове", се казва в изявление на Фич.

В началото на октомври агенцията за кредитен рейтинг Стандарт енд Пуърс вече понижи оценката на Каталуния до "ВВ-". Третата голяма агенция за финансово оценяване, Мудис, дава на провинцията оценка "Ва2".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?