Агенция "Митници" отчете, че наваксва събираемостта на мита и акцизи

След като в началото на септември шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танова обяви, че дупката в събираемостта на приходите във ведомството е 617 млн. лв., в петък от агенцията съобщиха, че през септември са събрали рекордни от началото на годината приходи и за пръв път от шест месеца се изпълнява заложеният план при акцизите. Митниците се похвалиха и с рекордни задържани нелегални горива и цигари през миналия месец.

През септември агенцията е събрала 756.8 млн. лв. и реално е внесла от началото на годината в бюджета на страната общо 5.8202 млрд. лв. От тази сума най-много – 2.9871 млрд. лв., са от акцизи, 2.7158 млн. лв. за преходите за деветмесечието от ДДС от внос, а 111.8 млн. лв. идват от мита.

По-високите приходи през септември се дължат основно на приходите от акцизи, които са 417.4 млн. лв. или с 16 млн. лв. повече от септември 2013 г. и с 1.3 млн. лева повече от плана за месеца.

Въпреки неблагоприятните икономически условия на поевтиняване на петрола и металите и запазването на курса на долара спрямо лева, митниците отчитат ръст от 5.2 на сто в приходите от ДДС при вноса и това рязко намалява неизпълнението на заложения план за събираемостта.

От митниците се похвалват и със задържани рекордни количества нелегални горива през септември. Те са били 174 337 литра, което е два и половина пъти повече от горивата, задържани от началото на годината. През миналия месец са били заловени и над 5.3 милиона къса цигари, предназначени за нелегално разпространение, както и 532 кг тютюн за пушене, достатъчен за още над половин милион къса цигари. И тези количества , като задържаните през последния месец цигари са два пъти повече от тези, задържани през цялото предходно тримесечие. Митничарите са задържали и валута (основно евро и щатски долари) с левовата равностойност на близо половин милион лева, както и 294 кг наркотични вещества, сочат оповестените данни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес