Агенция "Митници" разкри схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили

Служители на ведомството са съдействали за неплащане на данъци в размер на 220 000 лв.

Декларираните като "катастрофирали" или "повредени" луксозни автомобили. Снимка: Агенция "Митници"

Митниците са разкрили схема за избягване на мита и ДДС при внос на автомобили от трети страни, стана ясно в понеделник.

Директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев е разпоредил проверка на декларирането на автомобили от трети страни за периода от 1 януари 2019 г. до 1 юни 2021 г. във всички митнически учреждения, съобщиха от институцията. Поводът са установени случаи на допускане на внос от страна н атериториална митническа дирекция "Южна морска" на луксозни леки автомобили, за които е констатирано, че са декларирани и приети силно занижени митнически стойности с цел избягване заплащането на мито и ДДС.

За да се оправдае приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от реалната на аукциони и търгове, в голяма част от случаите автомобилите са описани като "катастрофирали", "повредени", "дефектирали", "наводнени", "ударени от градушка", както и "с механични проблеми" и други, които не са видими и се доказват единствено с техническа експертиза.

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на катастрофирали автомобили, но в хода на проверката е установено, че те не отговарят на реално представените пред митническите учреждения.

До настоящия момент в ТД "Южна морска" са установени 29 подобни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и ДДС за тях са в размер над 220 000 лв.

Освен това на 5 юни тази година са задържаните три луксозни автомобила, описани по документи като катастрофирали. При проверката, извършена от подновения състав на митнически пунткт "Пристанище Бургас Център", е установено, че по превозните средства няма никакви следи от катастрофи, а декларираните стойности не съответстват на състоянието им.

Възложената от шефа на митниците проверка ще приключи в началото на юли, а след това действия по случая ще бъдат предприети и от възстановената с новия устройствен правилник на институцията дирекция "Последващ контрол".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес