Агенция "Митници" отрече наличието на доклад за нарушения в районната дирекция в Бургас

Агенция "Митници" отхвърли обвиненията за наличието на доклад за контабанда извършена през районната дирекция в Бургас със съдействието на трима висши митнически служители.

Бившият шеф на дирекцията в Бургас Светлозар Ханджиев категорично отрича да е писал подобен доклад, както се твърди в днешни публикации във вестниците "Стандарт" и "Сега". Там се казва, че шефовете на Районна митническа дирекция Бургас се проверяват заради пропуснат един контейнер с контрабандни цигари.

Според Агенция "Митници" явно става дума за анонимен и недоказан сигнал, който се тиражира като безспорен факт. В съобщения до медиите се казва, че атаката срещу Районната митническа дирекция в Бургас идва почти два месеца след като там бе разкрита най-голямата контрабанда на цигари в последните години.

Митническите служители заловиха близо 19 милиона къса цигари на митническа стойност повече от 1,4 милиона лева. Цигарите бяха умело прикрити в електрически печки и котлони, като специално бяха облепени с фолио, за да не бъдат засечени от ренгеновите системи.

От Агенция "Митници" смятат, че е смешно да се твърди, че са били задържани четири контейнера, за да се пропусне друг, който да покрие "загубите", както пише в днешните публикации.

В съобщението се обяснява, че два дни преди залавянето на 4-те контейнера с укрити цигари, друг контейнер с идентичен изпращач (Дубайска фирма), направление и стока е заловен на гръцкото пристанище Пирея. Той съдържал 4 296 000 къса цигари марка "Уинстън".

Контейнерът, който според mубликациите е бил пропуснат, нямал нищо общо с този случай. Той пристига във Варна още на 9 април 2003 г. с друг транспорт, изпращач е кипърска фирма, а получателят е различен от посочения в документите на задържаните контейнери. Единствената връзка между задържаните 4 контейнера и т.н. "пети" е , че са съдържали електрически печки.

След запитване от страна на българските митници до британските е получен отговор, че няма данни там да е разкрита контрабанда на цигари, осъществена с контейнер идващ от България.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?