Агенция "Митници" плаши със съд заради информации за проверявани митничари

МВР проверява директора на Дирекция "Митническо разузнаване и разследване" в Агенция "Митници" Румен Данев и митническия служител за свръзка с мобилните групи Георги Георгиев за чиновнически натиск над фирми, вносители на турски товари, съобщи Инфо радио, като се позовава на източник от МВР. По-късно от агенцията разпространиха гневно съобщение, в което отричат да се води подобно разследване и заплашват със съд разпространителите на "дезинформацията".

Според източниците на Инфорадио Данев и Георгиев са забавяли проверки на мобилните групи с по няколко часа. При проверки на мобилните групи, търговският вид на стоката е силно нарушен и тя е непродаваема. За да бъдат оправдани проверките, мобилните групи пишели актове за нищожни нарушения. В същото време фирми, близки да силовите групировки не се проверяват, оплакал се бизнесмен. Мобилните групи са правили 5-дневна проверка на стока, внесена от Турция, на митническо бюро Илиянци, докато петте контейнера на Николай Методиев - Пилето са минали безпрепятствено през ГКПП Кулата.

От агенция "Митници" днес съобщиха още, че имат сигурна информация, че "новината" за разследването срещу техни служители не е от високопоставен източник в МВР, а е пореден опит за дискредитиране на усилията на митническата администрация.

"Надяваме се, че бдителните репортери нямат предвид проверка, правена на Румен Данев и Георги Георгиев от органите на КАТ например, тъй като в последните месеци дори и такава не им е правена. Ако опитите за дискредитиране на митническата администрация продължат, Агенция Митници ще бъде принудена да защити своите служители с всички законови средства, включително и по съдебен път", се казва още в съобщението на агенцията.

Пилето бе задържан след като хората му подмениха контрабандната китайска стока с изолационни материали, каквото е пишело се внася по документи. МВР съобщи, че двамата полицаи, охраняващи контейнерите, са били заплашени от Пилето, за да отворят контейнерите. След подмяната на стоката митничар дошъл и поставил наново пломбите на контейнерите.

Методиев бе арестуван и срещу него се води дознание за самоуправство.

Днес директорът на агенция "Митници" Асен Асенов каза, че има съмнение за участие на служители от агенцията в контрабандния канал на китайски стоки.

Съмненията засега са само за един митнически служител, по случая тече дознание и дисциплинарно производство. Ако той бъде уличен ще му бъде отнето правото да извършва оперативна митническа работа, каза Асенов.

Според Асенов не е изключено в канала да има замесени и още митничари.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?