Агенция отчете двойно повече инвестиции през 2018 г.

Стамен Янев

Българската агенция за инвестиции отчете двоен ръст на вложенията у нас през 2018 г. в сравнение с 2017 г.

"Имаме двойно повече инвестиции, сравнено с 2017 г.", каза изпълнителният директор на ведомството Стамен Янев пред БНР.

"Нашите прогнози са доста смели, на база това, което постигнахме през 2018 г. Само да припомня, през 2018 г. Българска агенция за инвестиции сертифицира 28 проекта, като тези проекти са на обща стойност приблизително 840 млн. лева с потенциал да разкрият нови над 2500 работни места, което само по себе си е сериозен резултат на фона на 2017 г., през която сертифицирахме 31 проекта", добави Янев.

От думите му се разбира, че той говори за стойността предимно на инвестициите, минали през оглавяваната от него агенция.

В същото време Българската народна банка (БНБ) регистрира минимален ръст на преките чужди инвестиции у нас през 2018 г. Според статистиката към края на септември вложенията са 826.4 млн. евро, което е с едва 20 млн. евро повече в сравнение с година по-рано, когато вложенията са възлизали на 808.5 млн. евро.

Стамен Янев призна, че данните му се разминават с тези на БНБ и даде неясно обяснение защо се случва това. "Защото до един момент БНБ отчиташе всеки едни трансфер на пари от чужбина към България и от България към чужбина - това вече се промени към края на миналата година и затова БНБ коригира данните си в положителна насока", обясни той.

"Като цяло имахме успешна 2018 г., която даде насока за развитие на силно дисбалансираните региони, затова казах, че ключови проекти се случиха в Северозападна България", коментира още Янев.

По думите му интересни за инвеститорите са секторите логистика и транспорт, а също и хранително-вкусовата промишленост и туризмът.

Споделяне

Още от Бизнес