Агенция ще продава ненужните военни имоти

Военният министър Ангел Найденов съобщи, че ще бъде създадена Агенция за военните имоти, която ще се разпорежда с ненужните армейски имоти.

Според министъра военните имоти по "странно хрумване" на бившите управляващи се стопанисват от централното военно окръжие и регионалните му структури. Продажбата пък им се извършва само от една дирекция в министерството. 

Специалистите в новосъздадената агенция ще определят бъдещето на имотите, като има няколко възможности - публично-частно партньорство, продажба или прехвърляне на общините.

Охраната на ненужните имоти струва милиони левове годишно, но проблемът не може да бъде решен през последните години.

 

Бившият военен министър Аню Ангелов смяташе за две години - до края на 2012 година - МО да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост, които към тогавашния момент бяха 858. От МО обясниха липсата на интерес към имотите с кризата на пазара.

 

Сега обаче Найденов съобщи, че имотите са нараснали до 1100.

 

Във вторник Ангел Найденов изпрати за Афганистан бойците от 15-та рота. Тържествената церемония по изпращането на контингента се проведе в Стара Загора. "За мен е отговорност и чест да присъствам на ритуала", заяви Ангел Найденов. Той подчерта, че участието на военни мисии зад граница е най-доброто доказателство, че България изпълнява коректно и достойно задачите си в НАТО и ЕС.

Той съобщи, че няма намерение да закрива полигона "Змейово", тъй като няма нито едно доказателство, че замърсява въздуха в района на Стара Загора. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?