Агенцията по безопасност на храните в Бургас събирала "такса спокойствие" над три години

Агенцията по безопасност на храните в Бургас събирала "такса спокойствие" над три години

Арестуваните в сряда чиновници от агенцията по храните в Бургас са участвали в организирана престъпна група, събирала "такса спокойствие", твърдят от прокуратурата. Според разследващите те са действали от 2016 г.

Като ръководител на групата прокуратурата сочи шефа на местната структура Георги Митев. След задържането си той е освободен срещу 150 хил. лв. гаранция. От съобщението не става ясно дали парите са внесени. Обикновено срокът за това е десетдневен.

В групата са участвали още четирима души. Те са с гаранции от по 75 хил. лв.

Според прокуратурата те са искали между 400 и 900 лв. от различните бизнесмени и "системно извършвали фиктивни проверки на търговски обекти на територията на Бургаска област, както и спирали реални проверки, извършвани от други служители в областната дирекция"

Има редица прекратени проверки в Слънчев бряг, Приморско, Созопол и Китен, пише в съобщението. "В определени случаи директорът лично спирал текущи проверки, отивайки на място и оказвайки въздействие върху свои подчинени", твърдят разследващите.

Парите били искани от собственици на заведения и магазини, за им се посочи "точният човек", който да изготви т.нар. "Система за самоконтрол", задължителна за всеки търговски обект, в който се продават храни. Става дума за писмени програми, в които се указват процедурите по съхранение и приготвяне на храните, описват се оборудването на помещенията, начинът на изнасяне на отпадъците, обучението на персонала и т.н.

"На търговците бил посочван конкретният човек, който да им изготви въпросната система. В случай че те я изготвяли сами, от областната дирекция им били издавани писмени предписания, като при неизпълнение следвали санкции. За да избегнат глобите, собствениците на търговски обекти били принудени да приемат изготвянето на нова "Система за самоконтрол" от посоченото от групата лице", твърдят разследващите.

При обиските в сряда от ГДБОП са намерили около 25 хил. лв. в различни валути. Иззети са и документи, телефони, компютри, записки и други доказателства.

Споделяне

Още от България