Агенцията по храните окончателно спря заведение с 200 килограма опасни храни

Обектът е бил затварян редица пъти преди това

Агенцията по храните окончателно спря заведение с 200 килограма опасни храни

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) заличава регистрацията на заведение за обществено хранене в София, неколкократно затваряно заради лоша хигиена и несъответствия със законодателството в областта на храните. От него са насочени за унищожаване на над 200 кг храни.

В петък, на 21 август 2020 година, инспектори на Агенцията по храните за пореден път констатират нарушения в обекта на търговския площад на входа на София от АМ "Хемус". "Установени са лоша текуща хигиена, липса на етикетировка и проследимост на суровините за приготвяне на готови ястия, приготвяне на заготовки в съседен обект, без регистрация по Закона за храните (ЗХ)", уточняват оттам.

Незабавно е спряна дейността на двата обекта, управлявани от един и същи бизнес оператор.

Заради установените системни нарушения в работния процес на заведението Агенцията прилага най-тежката мярка – заличаване на регистрацията на обекта и съставяне на актове с максимални размери, съгласно законодателството, между 2 000 и 6 000 лева всеки.

Както Mediapool писа в петък БАБХ съобщи, че ще унищожи други близо 1 тон опасни продукти, част от които с плесени. Сред тях има както колбаси, така и храни от  неживотински произход. Експертите ѝ са спряли дейността на склад за търговия на едро в Област София-град.

В детайли се уточнява, че на място са открити на съхранение храни от животински и неживотински произход с изтекъл срок на годност, без задължителната етикетировка и маркировка. Част от опаковките на стоките са с нарушена цялост, замърсени и с наличие на плесени. Точното количество на продуктите е 957 кг храни.

Установено е лошо хигиенно състояние в обекта и в хладилните камери за съхранение на стоки. На бизнес оператора ще бъдат връчени 4 акта, всеки на стойност до 4 000 лева, съгласно законодателството. Дейността на обекта ще остане спряна до отстраняване на несъответствията и разрешение за подновяването ѝ след извършване на повторна инспекция.

Само преди дни, на 14 август БАБХ съобщи, че е установила наличието на бактерията листерия моноцитогенес в проба от кашкавал и несъответствие по физико-химичния състав в проба от сирене. Наличие на бактерията бе установена в кашкавал "Беленско" с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие "Рафтис милк" ЕООД. Точното количество е 595 кг. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го купили.

В проба от сирене е установено несъответствие по физико химичен състав – неколкократно по-ниско съдържание на мазнини от обявеното от производителя.

По двата случая са предприети незабавни действия от областните дирекции по безопасност на храните за спиране от продажба на партидите. В предприятието, произвело кашкавала, замърсен с листерия, е извършена основна дезинфекция.

На бизнес операторите са съставени актове по Закона за храните. Максималната финансовата санкция за двете нарушения съгласно законодателството е до 6 000 лв.

Споделяне

Още от Бизнес