Агенцията по храните поиска фонд за борба с болести по животните

Агенцията по храните поиска фонд за борба с болести по животните

Ваксинацията на животни срещу болестта "син език" ще започне на 9 март след няколкомесечни проблеми около избора на доставчик на ваксини. Това съобщи в сряда директорът на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов, който също така коментира, че страната ни се нуждае от специален фонд за борба с болестите по животните, за да може да се реагира адекватни при заплахи за зарази от съседни държави.

Проблемът с болестта "син език" у нас възникна след като правителството на Пламен Орешарски отказа в средата на миналата година на тогавашния земеделски министър да отпусне 800 хил. лв. за ваксиниране на животните. Това доведе до разрастване на заразата у нас, до избиването на хиляди животни и обезщетяването на техните стопани. Кабинетът на Бойко Борисов в началото на февруари предостави 4.625 млн. лв. за закупуване на ваксина срещу болестта син език, за да се ваксинират всички овце и говеда на територията на цялата страна през пролетта. След отмяна на обществена поръчка за доставка на ваксини и пряко договаряне, вече около триста животни са тестово инжектирани с доставена на 1 март френска ваксина. На първия етап ще се ваксинират само овце, говедата ще се имунизират след около 20 дни.

Доставени са 2.4 млн. броя ваксини, всяка от тях струва по 1 евро, обясни пред журналисти представителят на фирмата доставчик Огнян Донев. Доставката е станала възможна след като френската фирма се е съгласила да отклони за България ваксини, поръчани и произведени за Румъния. Ваксината има сертификат и устно одобрение за използването ѝ у нас. Очаква се до дни Еврокомисията да го одобри писмено.

В сряда трябва също така правителството да одобри тарифа, според която ще се заплаща на ветеринарите за поставяне на ваксината. От Агенцията по храните уверяват, че  ваксината ще стигне, въпреки че не е ясно колко точно са животните у нас, тъй като не всички са регистрирани в идентификационната система.

Пламен Моллов коментира, че сегашната липса на средства за ваксиниране може да се преодолее чрез наличието на един фонд, който да дава възможност за реакция при борба с бъдещи епизоотични обстановки. 

"Ние сме доста притеснени от потенциалната възможност и други болести да навлязат в България, които ги има в съседните страни. Тази липса на средства понякога ограничава възможностите за реакция“, допълни проф. Моллов. Именно липсата на средства е попречила и на инициирането на процедура по избор на доставчика на ваксината, обясни той.

"Това доведе до отказа на фирмите, които потенциално участваха и отговаряха на условията, да потвърдят, че до 10 март могат да доставят ваксината. Това ни постави в ситуация да се търси нова ваксина, която е произведена и налична. Това количество беше използвано от нас, за да може да стартираме ваксинацията. Това наложи прекъсването на първата процедура и създаде възможност за обявяване на втора, с бързи действия, такива каквито се изискват. Държавният интерес е над всичко и той диктува да бъде доставена ваксина с необходимите сертификати, документи и гаранти, че е ефективна“, каза Моллов.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?