Агенцията по храните ще преразгледа договора за т.нар. "златен гьол"

Агенцията по храните ще преразгледа договора за т.нар. "златен гьол"

Новият изп.-директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Деян Стратев ще преразгледа договора за т.нар. "златен гьол", чрез който се дезинфекцират влизащите от Турция автомобили. Н съобщи в понеделник земеделският министър проф. Христо Бозуков. От години дезинфекцията на пункта е възложена на фирмата Пи. Еф. Си срещу 20% от таксата, вместо сериозните постъпления да се прибират от държавно ведомство, уточни той.

В събота изненадваща проверка на Националната агенция за приходите установи, че половината от касовите апарати на Пи. Еф. Си. на пунктовете Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново не са свързани към сървърите на приходната агенция и не отчитат приходите от събраните такси.

"Заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени над 10 милиона лева", пресметна шефът на НАП Румен Спецов и обяви, че започва проверка дали става дума за умишлено укриване на оборот.

Според проф. Бозуков БАБХ е сключила редица съмнителни договори и това е една от причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на агенцията.

Преди година и половина журналистката Генка Шикерова публикува своето разследване по темата, което показа, че само за пет години фирмата "ПиЕфСи" е успяла да спечели 27 милиона лева от "гьола". Това е станало след неправомерно възлагане на дейността по дезинфекция от Българската агенция по безопасност на храните.

Държавната агенция се е отказала от една доходоносна дейност, която ѝ е възложена да изпълнява със закон. Самата дейност по дезинфекцията трябва да се извършва от ветеринарен лекар, който е назначен от агенцията по храните. Въпреки 20% от парите се прибират от частната фирма.

Сега данъчните са открили в "Златния гьол" огромна кешова наличност и стари касови апарати, които не са свързани с НАП. Спецов съобщи, че фирмата още в неделя трябва да се яви в НАП и да донесе всички десетки милиони, които има в касова наличност.

Започват проверки и в държавен фонд "Земеделие" като те ще бъдат направени от външни одитори.

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?