Агенцията по храните унищожава близо 500 литра мляко и 200 килограма млечни продукти

Агенцията по храните унищожава близо 500 литра мляко и 200 килограма млечни продукти

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) ще унищожи 453 литра прясно мляко и над 228 килограма млечни продукти (сирена, кашкавал и извара) след проверките си през последните месеци. Всички храни са били с неясен произход и без документи. В резултат на инспекциите са съставени 95 акта за установяване на административно нарушение, съобщиха от Агенцията по храните в събота.

В страната са били извършени общо 525 проверки. Те се правят съвместно с органите на МВР. Засиленият контрол ще продължи, докато бъде преустановено предлагането на храни от нерегламентирани места и риска от заразяване, чрез консумацията на храни бъде сведен до минимум, предупреждават от БАБХ, и призовават потребителите да не излагат здравето си на риск, консумирайки мляко и млечни продукти от нерегистрирани обекти.

Голяма част от "нелегалните" производители са малки стопани, които продават мляко и млечни продукти от техните дворни животни. Много от тях не могат да си позволят таксите, изисквани от регламентите на БАБХ, за производството им и така то става нелегално.

Средният млеконадой на една крава, в зависимост от породата, е около 3-3.5 хиляди литра на година.

Споделяне

Още от България