Агенцията по храните успокоява, че няма място за паника заради яйцата с фипронил

Агенцията по храните успокоява, че няма място за паника заради яйцата с фипронил

Няма място за паника, откритото количество фипронил в яйцата на българския пазар е незначително, заяви в петък зам.-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Тодорка Янковска пред бТВ.

По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна концентрация фипронил е над 0.72 мг/кг. При установените у нас яйца е 0.027 мг/кг – доста по-малко, но и доста над пределно допустимото за храни ниво, което е 0.005 мг/кг.

Янковска обаче беше категорична, че това опасно вещество, което се използва за обезпаразитяване на животни, няма място при отглеждането на кокошки носачки.

Янковска добави, че процесът на установяване къде има яйца с фипронил продължава. За момента има три регистрирани партиди ( 3БГ04001, 1БГ04001 и 3БГ04003), за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето. Над 100 000 яйца са блокирани в момента в търговските обекти, 109 000 са задържани в склад, а на място във фермите са блокирани 152 000 яйца.

”Този препарат се отделя дълго време, има все още неизлезли резултати, които очакваме да получим. След като приключим, ние ще ги дадем на органите”, посочи Янковска.

”Въпросът е кой трябва да бъде даден на прокуратурата. Едва ли някоя от тези птицеферми е правила нарочно това, вероятно става дума за дезинфектант, който не е бил правилно етикиран” , коментира Богомил Николов от ”Активни потребители”.

 ”Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли. Но не се притеснявам, ще си направя закуска с яйца, количествата са малки, по-скоро нормата е много рестриктивна. Не е чак толкова страшно, въпросът е, че зад това явление има проблем, който трябва да бъде открит – как е станало всичко. Това трябва да се направи, за да може в бъдеще да се избегне”, каза още Николов.

Междувременно в петък районната прокуратура в Горна Оряховица се самосезира и започна проверка за заразените с фипронил яйца от кокошките, отглеждани в сградите на бившия птицекомбинат в село Поликраище. Ще се проверява дали производителят е извършил престъпление от общ характер. Законът предвижда до 5 години затвор. Ще се проверява и дали са нарушени правилата за производство и търговия с храни, и дали е изложено на опасност здравето на потребителите, съобщи БНР.

Птицефермите, в чиито яйца беше открит фипронил, са собственост на фирмите "Агроинвест продукт" и "Консорциум агропрогрес". Проверка в търговския регистър показва, че двете дружества от района на Велико Търново са свързани. Имат и един и същи ръководител на производството и ветеринарен лекар - д-р Ивайло Къдрев. Пред БНР той заяви, че във фермите не са използвани забранени препарати. Той добави, че се търси източникът на фипронил.

В същото време от търговската верига "Фантастико" обявиха, че са спрели продажбата на всички разновидности яйца, доставяни от „Консорциум Агробизнес“. Всеки клиент, закупил продуктите на тази фирма от магазините на веригата, може да ги върне обратно и да си  получи парите. В четвъртък от "Лидл" също обявиха, че са изтеглили всички яйца на този производител.

Споделяне

Още по темата

Още от България