Агенцията по храните затворила 14 обекта по морето

Агенцията по храните затворила 14 обекта по морето

Агенцията по храните е затворила 14 заведения за хранене по морето при извънредните си проверки през юни и юли. 13 от обектите са във Варненско, а 1 - в Бургаско. Затворени са заради неправилно съхранение на храни и суровини, лоша хигиена, работа без регистрация, несъответствия в сградния фонд и оборудването, липса на ток, съобщиха от пресцентъра на агенцията по храните.

При проверките са конфискувани и дадени за унищожение и над 900 кг храни. Заради изтекъл срок на годност или липса на етикети от производител са унищожени повече от 200 кг животински продукти, а за неправилно съхранение - 90 кг месни и млечни продукти. Унищожени са и 270 кг орехи, които нямали документи за произход, над 300 кг термично обработени заготовки без маркировка, 33 кг риба и рибни продукти, продавани нерегламентирано и без етикети, 40 кг зеленчуци, варива, захар, олио и други заради липса на документи и 65 яйца с неизвестен произход.

Най-чести нарушения, които инспекторите установяват, са несъответствия на сграден фонд и оборудване, липса на регистрация, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различна температура на съхранение, нарушения по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните, неправилно етикетиране на храните и други.

През юли инспекторите на агенцията храните са направили и 14 000 планови проверки в цялата страна. Съставени са 208 акта и са издадени 776 предписания. От магазини и заведения са конфискувани и дадени за унищожаване са над 1000 кг месо и месни продукти, 60 кг риба и рибни продукти, 565 кг храни от животински произход, близо 17 кг готвени ястия с изтекъл срок на годност, 94 яйца, 85 кг храни от неживотински произход, близо 500 кг сирене. От предприятия и складове за търговия на едро са иззети близо 20 600 кг храни от животински и неживотински произход.

Затворени са 19 обекта, от които 9 във Варна, 4 в Добрич, 3 в Шумен, 2 в София и един на територията на София-област. Причините за спиране на работата им са груби ремонтни дейности по време на работа, лоша хигиена, неправилно съхранение на различни групи храни, липса на регистрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България