Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Агенцията по вписванията нагласяла обществени поръчки

16 коментара
Агенцията по вписванията нагласяла обществени поръчки

Сметната палата е засякла куп нарушения при възлагането на обществени поръчки от Агенцията по вписванията към правосъдното министерство, които са довели до неикономичното изразходване на публични средства, съобщиха от одитния орган във вторник.

Част от проверката вече е предадена на прокуратурата.

Сметната палата е проверила възлагането на обществените поръчки от началото на 2008 до края на 2009 година. В този период директори са били Емил Станков (януари 2008-13 октомври 2008), Даниела Митева (януари 2009- юни 2009), а до момента изпълняващ длъжността е Анастас Георгиев. Бившият правосъден министър Миглена Тачева бе съобщила, че Митева и Станков са си надписвали допълнителни суми над заплатите.

През този период по сключени договори с изпълнители на обществени поръчки Агенцията по вписванията е изплатила общо 12 195 313,87 лв. без ДДС.

Според Сметната палата засечените нарушения водят до извода, че публичните средства в Агенцията по вписванията са изразходвани неикономично и са създадени условия за корупционна среда. Одитният орган прави и извод, че "Агенцията по вписванията не може самостоятелно да изпълнява основните дейности, за които е създадена". Сметната палата обяснява, че от ведомството непрекъснато са се оправдавали с недостатъчната квалификация на служителите си при възлагането на други фирми на процедури, свързани с информационните технологии и поддръжката на националните регистри.

Сметната палата е засякла системно залагане на необосновано високи и неясни изисквания към кандидатите в процедурите, допускане и договаряне с единствени участници, сключването на договори на необосновано високи цени, без обвързаност на плащанията с реално извършената работа, както и липсата на проучване на цените на пазара на съответните услуги.

Нарушаван е и принципът на равнопоставеност. На формално основание са отстранявани кандидати, за да се стигне до единствен участник в процедурите, който е избиран за изпълнител. Крайният резултат е сключване на договор по цена, определена без конкуренция и в повечето случаи завишена спрямо прогнозната стойност на поръчката.

Агенцията е сключвала договори с различни външни изпълнители за извършването на еднакви или сходни дейности, осъществявани през един и същи период от време. Така са се дублирали плащания на публични средства.

Не са идентифицирани рисковете при отделните етапи на процедурите за провеждане на обществени поръчки и контролните дейности не са действали постоянно и ефективно през целия одитиран период. Създадени са предпоставки за финансова необезпеченост по сключени договори, тъй като е намален размерът на предоставените средства за капиталови вложения спрямо първоначално утвърдените бюджетни средства.

Сметната палата е препоръчала да се въведе регистър на проведените, прекратените и приключили процедури за възлагане на обществени поръчки, да се идентифицират рисковете при отделните етапи от процедурата за провеждане на обществени поръчки. Освен това трябва да се се разработят правила и процедури за поддържане на единен информационен масив с данни за потребностите от стоки и услуги по вид и количество, прогнозните стойности на обществените поръчки, срока за откриване на процедурите, както и друга информация. Одитният орган иска също така да се определи структурно звено или длъжностно лице, което да извършва анализ и оценка за обоснованост на заявените потребности и подреждането им по приоритети, съобразно утвърдените средства по бюджета.

Агенцията по вписванията трябва да актуализира и да прилага изградените системи за финансово управление и контрол.

Сметната плата дава и две препоръки на министъра на правосъдието - да се направи преценка по същество на организацията на дейност и кадровото и ресурсно осигуряване на агенцията и да се прецени дали в този вид тя е в състояние да изпълнява възложените ѝ дейности. Освен това трябва да се направи преценка на размера на отчисленията от собствените ѝ приходи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ха-ха
  #17

  ГЕРП Ура! ХАХА

 2. Бисер
  #16

  НагласЯВАМ, а не нагласям.За да се наречеш журналист са нужни и малко езикови познания. Ако и английския така го говорите се сещам само едно: Пази Боже сляпо да прогледа.

 3. оптимист
  #14

  Фактът,че е извършена проверка и се разсъждава дали "в този вид тя е в състояние да изпълнява възложените й дейности" дава някаква надежда за ПРОМЯНА!

 4. кико
  #13

  Паднаха от власт и клубът се разпадна.А, защо не погледнат и по-назад? В момента някои от бившите шефове на агенцията са назначени да "управляват" държавното "Информационно обслужване" АД и успешно го докарват към 1 лев продажна цена

 5. ias
  #12

  Навсякъде е така, що се заяждат?

 6. .....
  #11

  ЦИТАТ : "Сметната палата е засекла системно залагане на необосновано високи и неясни изисквания към кандидатите в процедурите, допускане и договаряне с единствени участници, сключването на договори на необосновано високи цени ".....КОМЕНТАР :И В СТОЛИЧНА ОБЩИНА Е ТАКА ОТ ВЕЧЕ ПЕТА ГОДИНА !ФИРМА "АЕС- Х" ДО СЕГА БЕЗПРОБЛЕМНО РАБОТИ С ДВОЙНО ПО- ВИСОКИ ЦЕНИ СПРЯМО ДРУГИТЕ ФИРМИ ПРИ ПОДЪРЖАНЕТО НА ПАРКОВЕТЕ В СОФИЯ И ПО ТОЗИ НАЧИН СКОРОСТНО ИЗТОЧВА СТОЛИЧНИЯ БЮДЖЕТ.НОВИЯТ КОНКУРС ЗА ПОДЪРЖАНИТО ПАРКОВЕТЕ

 7. и още
  #10

  Да пипат бившите - министърката Меглена Тачева, зам. министърката Илонка Райчинова, бившата изп. директорка на Агенцията -Даниела Митева и цялата останала сган - кой и как въведе от 01.12.2008г. нов програмен продукт и нов ред за вписване на актове в Службата по вписванията. Защо вписванията се извършваха и извършват в противоречие със Закона за собствеността и Правилника за вписванията. Изчезна информация за имоти и лица при пренасяне на данни от старата система в новата, никакъв контрол нямаше

 8. Петкан
  #9

  Прочете внимателно доклада и главния секретар Момчил Иванов също е за разследване, ама явно някой има интересе да го държи там заедно с Атанас Иванов, ХА ДА ВИВИДМ ГЕРБ дали са по-различни или са същите като предиишните далавераджии.

 9. r
  #8

  поне 4 правописни грешки и няколко изядени думи. Бравос!

 10. костовак
  #7

  аман от неграмотни девойчета. Нагласявал, а не нагласял.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.