Поредна смяна

Агенцията по вписванията с нов директор заради бонуси

Виолета Николова си "сложила" 48 000 лева към заплатата

Диана Ковачева и Юлиян Митев Сн. БГНЕС

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе уволнена, защото си е написала сама бонуси за 48 000 лева от юни до декември миналата година, съобщи правосъдният министър Диана Ковачева в понеделник.

Нейното място ще бъде заето от Юлиян Митев, който работи досега в администрацията на Висшия съдебен съвет.

Освен колосалните за българските стандарти бонуси, причина за рокадата е и забавената работа по разработката на софтуер, който да позволява фирми от ЕС да се вписват в Търговския регистър. Европейската комисия вече е започнала наказателна процедура срещу страната ни заради този проблем, съобщи министърът.

Смяната на директора на Агенцията по вписванията е третата на ръководител на централно държавно ведомство за последните три дни. Преди това постовете си напуснаха шефът на здравната каса (НЗОК) и на Държавната агенция за закрила на детето. Директорът на НЗОК Нели Нешева напусна също заради обвинения, че се е самонаградила с над 12 000 лева за работата си през 2011 година.

Диана Ковачева заяви, че е започнала проверка в Агенцията по вписванията заради множеството сигнали за проблеми в структурата. Инспекторатът на министерството е дал на вече бившия шеф Виолета Николова "незадоволителна" оценка заради забавени обществени поръчки и лоша организация.

В същото време министърът призна, че раздаването на бонуси е редовна практика в Агенцията по вписванията. Месечно служителите взимат средно по 500-600 лева над основните си заплати. Ковачева заяви, че тези пари им се полагат заради "денонощната" работа в регистъра. На този фон Виолета Николова си е писала сама по 8000 лева месечно.

"Има наредба в агенцията, която определя как се разпределят бонусите. Според нашето тълкуване Виолета Николова е трябвало да съгласува с министъра на правосъдието размера на бонусите, както тя определя бонусите за служителите в регистъра", каза Диана Ковачева.

От министерството ще изчакат резултатите от вътрешния одит в Агенцията по вписванията, преди да се реши дали Николова е извършила престъпление и да бъде предадена на прокуратурата. Бившият шеф на агенцията вече е дала обяснение пред инспекторите, заявявайки, че правилникът позволява тя да си пише сама бонусите.

"Има и морал в тази история. Човек трябва да внимава, когато борави с пари", допълни Ковачева. Министърът заяви, че все още няма информация дали част от допълнителните пари за Николова са съгласувани с Маргарита Попова.

Новият директор на агенцията Юлиян Митев досега оглавяваше дирекцията за съдебната дейност и информационните технологии във ВСС.

"Моята първа цел е да въведа ясни правила за работата в Агенцията по вписванията. Ако имаше такива, сега нямаше да си говорим кое е морално и кое не", коментира той. Митев заяви, че сумите, които неговата предшественичка си е отпускала, звучат "стряскащо".

В началото на миналата година 47 души от Министерството на правосъдието си раздадоха значителни бонуси от средствата, спечелени от работата на регистъра. Парите бяха дадени заради "добрата работа" на регистъра. Най-големи суми получиха в политическия кабинет на бившия правосъдния министър и настоящ вицепрезидент Маргарита Попова.

Диана Ковачева заяви още, че Висшият съдебен съвет е поел ангажимент да прави месечни отчети на жалбите, които се получават срещу работата на магистратите. Отделно от това ВСС ще прави анализ на факторите, които създават корупцията в системата и обобщение на практиката по прилагане на Етичния кодекс.

Очаква се през май на кръгла маса да бъдат представени резултатите от проучванията. Ковачева съобщи още, че ВСС ще направи публични заседанията на своите помощни комисии и на протоколите от тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?