Агенцията по вписванията се разследва за корупционни сделки

Агенцията по вписванията се разследва за корупционни сделки

Софийска градска прокуратура ще започне разследване по данните за злоупотреби, извършени от ръководството на Агенция по вписванията, съобщи във вторник главният прокурор Борис Велчев. Данните за нарушения при работата на службата бяха установени при проверка на Инспектората към Министерството на правосъдието и оповестени в събота

Според проверяващите “особено смущаващи” са изводите от одита за работата с обществените поръчки в агенцията. В писмото си до прокуратурата Инспекторатът допуска възможността за наличие на корупция. Установено е грубо пренебрегване на норми на Закона за обществените поръчки (ЗОП) при процедурата за избор на фирма за създаване на софтуера на търговския регистър.

На 20 декември 2006 година от Агенцията по вписванията обявиха за победител в конкурса консорциум, воден от ”Сименс”, въпреки че той предлага най-висока цена за извършване на услугата сред всички участници. Ден по-късно консорциум между фирмите ”Сиела” и ”Стемо”, класиран на трето място, подава жалба срещу процедурата.

Мотивите ѝ са оценени като основателни и от Инспектората на правосъдното ведомство. Проверяващите считат за неубедителни аргументите на агенцията за удължаване на срока за представяне на офертите. Определя се като ”необясним” фактът, че комисията по оценка на офертите не се е произнесла в законния срок, а решението е взето след подмяна на повече от половината от състава на първоначалната комисия за разглеждане на офертите.

“Недоумяващо е и как променената по състав комисия, вече с председател сегашният заместник-изпълнителен директор на Агенцията по вписванията, е оценила за един ден офертите и е определила като победител кандидатът, предложил най-висока цена”, се казва в доклада от проверката на инспектората, публикувани от Министерството на правосъдието. Въпросният зам.-шеф е Даниела Митова.

Необяснимите от правна гледна точка действия на ръководството на Агенцията по вписванията обаче не спират до тук. На 27 декември от  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) известяват ведомството за постъпила жалба от консорциума на ”Сиела” и ”Стемо” срещу проведената процедурата и класирането. Въпреки това на 29 декември изпълнителният директор на Агенцията Емил Станков е сключил договор с обявения победител ”Сименс”.

С това си действие той директно погазва ЗОП, тъй като сключването на договора е блокирано до окончателното произнасянето на КЗК. На всичкото отгоре контрактът е минал без подписа на юрист от правните отдел на агенцията и с особеното мнение на главния секретар.

В последствие обаче консорциумът на ”Сиела” и ”Стемо” на пръв поглед необяснимо оттегля жалбата си от КЗК. Малко по-късно обединението между двете фирми печели малка обществена поръчка на цена почти три пъти по-висока от втория участник в конкурса. Поръчката е за направата на сайт на агенцията.

Потъващи 9 хиляди евро месечно

Сериозните гафове продължават през месеците юни и юли тази година. На 25 юни Емил Станков e сключил предварителен договор за наем на сграда на бул. ”Александър Стамболийски” с фирма ”Конджент консултинг”, научи Mediapool. Цената е 33 641 евро с ДДС.

Това се случва обаче близо 20 дни преди самата ”Конджент консултинг” да сключи договор за наем с фирмата собственик на сградата ”Григо Х” ЕООД. Такъв е подписан на 13 юли за цена от 20 564 евро без ДДС.

”При тази „въртележка” не е известно къде изчезват близо 9 хил. евро месечно. Очевидно някой се е облагодетелствал”, е констатацията на одита. Проверката е констатирала още редица слабости и по отношение на финансовата дисциплина и стопанисването на сградния фонд.

Преди три дни от МП обявиха още, че Емил Станков и заместничката му Даниела Митова са си надписвали тлъсти допълнителни пари към заплатите, които превишават два пъти размера на основните им трудови възнаграждения. Така при месечна заплата малко под 1000 лв., двамата са си давали съответно по още 2000 и 1500 лв. от реализираните икономии от работата на ведомството.

Тези бонуси те си раздавали на фона на изказванията им в парламента през юни, че ниските заплати и високите изисквания към служителите са причина никой съдия по вписванията да не иска да ходи на работа в агенцията.  Това стана причина за третото подред отлагане на старта на регистър този път за 1 януари 2008 година.

Споделяне

Още от България