Агенцията по вписванията ще бъде подложена на тотална чистка

Агенцията по вписванията ще има изцяло ново ръководство, заяви в четвъртък министърът на правосъдието Маргарита Попова след заседанието на Съвета по планиране на стратегията на Министерството на правосъдието за продължаване на съдебната реформа.

Според министър Попова вече има идея кой да ръководи агенцията, която в момента е оглавявана от временно изпълняващ длъжността.

Решението за дълбока промяна в ръководния екип на ведомството идва, след като станаха известни резултатите от поискания от Попова и извършен от Сметната палата одит на ведомството.

Одитът е надхвърлил "в отрицателен аспект" очакванията, по думите на Попова, но за нея той не е съдържал особени изненади. Според доклада на одиторите ръководството на агенцията системно е провеждало опорочени търгове за обществени поръчки, които са се печелели от определени фирми на завишени цени и са се възлагали дейности, които по определение е трябвало да се вършат от самата агенция.

Правосъдният министър смята да поиска от Сметната палата да провери и други две главни дирекции в министерството - "Изпълнение на наказанията" и "Охрана".

На днешното заседание на съвета е била обсъдена и възможността разследващи и съдии да се обучават в стопанските факултети на различни университети, за да се работи по-ефективно по разследването на стопанските престъпления и корупцията.

Не е достатъчно добър капацитетът за разследване на този тип престъпления в момента, коментира министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?