Агенцията по заетостта е намерила работа зад граница на 3 000 българи

За първото полугодие с посредничеството на Агенцията по заетостта 3 000 българи са заминали на работа в чужбина, съобщиха от агенцията. 1 000 български граждани са започнали работа по линия на европейската мрежа за заетост ЕURES.

През периода за сезонна селскостопанска работа в Испания са заминали 733 души, за Дания са били одобрени 33, а в Германия в хотелиерството и ресторантьорството и други дейности са заминали за сезонна работа 77 българи.

Работа като домашни помощници в Германия са започнали 95 българи, а 1 062-ма са одобрени за работа в строителството в Израел.

Списъкът на фирмите-посредници за осигуряване на работа в чужбина може да бъде намерен във всяко бюро по труда, както и на интернет страницата на Агенцията по заетостта. Фирмата посредник трябва да има регистриран в Агенцията по заетостта договор с работодател в съответната страна. Кандидатите за работа в чужбина трябва преди заминаване да подпишат на български език индивидуален договор, регламентиращ условията на труд и живот при конкретния чуждестранен работодател.

Във връзка с кампанията за бране на боровинки в Швеция от Агенцията по заетостта съветват българските граждани, които заминават, да не се доверяват на случайни лица и фирми, които обещават работа в Швеция. Препоръчва се на заминаващите работници да си купят предварително билет за връщане в България, както и да си направят здравна застраховка.

Недобросъвестни посредници, които обещават работа в Швеция без да подсигурят трудов договор или връзки с прекупвачи, се възползват от право на бране на горски плодове в шведските гори. Съгласно правото на публичен достъп брането на горски плодове в шведските гори е свободно за всички. Всеки българин, като гражданин на страна членка на ЕС, може свободно да пребивава в Швеция за период до три месеца и да започне веднага работа, за което не се изисква разрешение за работа.

Посолството ни в Стокхолм може да помогне на изпаднали в беда български граждани и да организира транспортирането им обратно в България, посочват от Агенцията по заетостта, но и напомнят, че близки или роднини предварително трябва да преведат парите за билета на специална сметка в Министерството на външните работи.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?