Агенцията за безопасност на храните започва работа от 2011 г.

Правителството одобри законопроект, с който от началото на следващата година започва работа Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда.

С предложения законопроект се предвижда агенцията, която ще е към министъра на земеделието и храните, да се създаде чрез преобразуване на Националната ветеринарно-медицинска служба. Предвижда се Националната служба за растителна защита да се влее в БАБХ, с изключение на Института за защита на растенията.

Съм новото ведомство преминават и дейностите на Националната служба по зърното и фуражите и Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи, свързани с фуражите.

Към БАБХ преминава и дейността на областните дирекции "Земеделие", свързана с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци, както и дейността на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

Предвижда се БАБХ да бъде компетентният държавен орган за осъществяване на официален контрол в България по смисъла на законодателството на Европейския съюз.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?