Агенцията за инвестиции се похвали със засилване на интереса към България

През последните месеци интересът на инвеститорите към България се увеличава значително, каза на бизнес форум в петък изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов, цитиран от БТА. Сред секторите на инвестиционен интерес той открои промишлеността, информационните технологии, транспорта и логистиката.

През последните месеци започва и реализацията на много значими проекти на чуждестранни инвеститори у нас, отбеляза Борислав Стефанов, без да даде примери.

Той съобщи ревизирани данни, според които през миналата година преките чуждестранни инвестиции вече са достигнали 1.350 млрд. евро при предварително оповестени 1.065 млрд. евро.

Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева отбеляза, че през последните три години до 2011-а сумарно инвестициите в България намаляват с около 40 на сто. Това, което ще гарантира инвестиции и допълнителен растеж, са еврофондовете и партньорството с международните финансови институции, каза Пенчева.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че страната среща голяма конкуренция в Централна и Източна Европа при привличането на инвеститори заради по-изгодните стимули на базата на разкрити работни места.

Пенчева обаче посочи, че България все повече ще привлича вниманието на инвеститорите от региона в условията на несигурност в Европа.

Заместник-министърът на финансите очаква, че през втората половина на тази година с възстановяването на външното търсене ще бъде преодоляна отрицателната тенденция от началото на година в българския износ.

Стефанов се надява, че с промените в закона за инвестициите и на правилника за прилагането му ще стане възможно насърчаването на инвестициите в нови работни места. Като пример той посочи Сърбия, където за всяко новосъздадено работно място се предоставят между 2000 и 10 000 евро в зависимост от индустрията и географската място на инвестицията.

Основните притеснения на чуждестранните инвеститори у нас са свързани с бюрокрацията и с административните процедури, каза министърът Добрев. Той посочи, че вече има практика инвеститори с вложения над 10 млн. евро да бъдат подпомагани в работата с администрацията от персонални проектни мениджъри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?