Агенцията за метрологичен надзор проверява популярните спинери

Агенцията за метрологичен надзор проверява популярните спинери

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) извършва извънредна проверка на антистрес продукти - спинери, съобщиха от агенцията. Те имат игрови функции и трябва да отговарят и на Наредбата за съществени изисквания и оценяване съответствието на играчките.

Проверката е инициирана от ДАМТН, като в нейния ход ще се следи за законосъобразното пускане на продуктите на пазара. Изследвания в трети страни показват, че в някои случаи моделите съдържат наднормено количество олово и живак. Затова в хода на инспекциите ще бъдат взети продукти, които ще бъдат подложени на допълнителни изпитвания.

Фиджет спинерът, хенд спинерът или просто спинерът е най-новият популярен продукт, който се разпространява много бързо сред децата и у нас и по света.

Основната му употреба е да помага на деца със синдром на дефицит на вниманието и на деца, страдащи от аутизъм, но той все повече се разпространява и като играчка.

Важно e да се знае, че съществува опасност от нараняване при игра; продуктът изисква добра координация; не е подходящ за деца под 36 месеца; някои модели имат електрическа функция, захранвана с батерии, тип бутон, или R1, които не трябва да са достъпни без инструмент или с две независими движения; съдържат олово и живак, в материалите от които са изработени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?