След като НС отвори вратата за бърза продажба при облекчени условия

Агенцията за приватизация очаква да продаде ВМЗ до три месеца

Сн. БГНЕС

До около три месеца трябва да приключи продажбата на ВМЗ-Сопот, каза председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, след като в четвъртък парламентът отвори вратата за бърза продажба на оръжейния завод при облекчени условия.

 

В сряда депутатите извадиха предприятието от списъка на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност.

Това стана с приемане на второ четене на промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Депутатите решиха да отменят своето решение от 2011 г. за одобряване на Стратегия за приватизация на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД – Сопот.

 

Караниколов съобщи пред "Фокус", че след като решението на парламента за изключване на ВМЗ – Сопот от списъка на забранените за приватизация предприятия се обнародва в Държавен вестник, ще започнат срещи със синдикатите, за да се уточнят социалните елементи и най-вече да се уговори запазването на предмета на дейност на завода.

 

"В агенцията за приватизация следва да се обсъди и какви ще са критериите за достъп на бъдещи купувачи, като е ясно, че ще бъдат допускани стратегически инвеститори, които се занимават с военно-промишления комплекс", каза Караниколов.

 

В същото време, по думите му, това не означава, че няма да бъдат допуснати и фирми, които се занимават с гражданска продукция.

 

"Ако допуснем същите критерии, никой няма да дойде. Сред задачите на приватизационната агенция е да се допита до всички консултанти, с които има сключен меморандум за сътрудничество, за да може да разбере потенциалните интереси на евентуалните инвеститори и техните профили, като само така ще намери отговор на въпроса "Какви инвеститори имат интерес относно ВМЗ-Сопот”. При всички положения оборотите ще бъдат свалени, но това ще стане в зависимост именно на тези профили на потенциални инвеститори, които заявяват интерес към ВМЗ", каза Емил Караниколов. Според него най-вероятно и при новата приватизационна процедура ще бъдат запазени социалните текстовете, които фигурираха в отпадналата вече стратегия за приватизация.

 

В момента правителството реализира оздравителна програма в предприятието, според която ще бъдат освободи най-малко 600 от 3200 работници в него.

 

Напрежението в сопотското предприятие ескалира, след като по-рано през януари се провали очакваната сделка с единствения кандидат-купувач "Емко" ЕООД, на когото се разчиташе да тушира социалното напрежение заради неизплащаните заплати.

 

Фирмата не внесе задължителния депозит от 3 млн. евро, но действителната причина за провала на процедурата бе нежеланието на синдикатите да се съгласят на съкращения.

 

Това развитие на ситуацията принуди правителството да преведе 4 млн. лева за заплати и да започне процедура по изваждането на предприятието от забранителния списък за приватизация и продажбата му без стратегия, в която да бъде заложено условие да не се съкращават работници.

 

От левицата очаквано критикуваха решението за облекчените условия, като Георги Пирински от БСП заяви, че управляващите разбиват цял отрасъл и цял регион.

 

Корнелия Нинова пък заяви, че със сегашната си позиция ГЕРБ противоречи на решението си от преди година за приемане на Стратегия за развитие на българската отбранително-технологична индустрия.

 

Диан Червенкондев от ГЕРБ отхвърли критиките и каза, че желанието на управляващите е да спасят ВМЗ-Сопот.

 

Според него финансовото състояние на ВМЗ е толкова лошо от десетки години. За над 10-12 години държавата е натрупала задължения за над 130-140 млн. лева, посочи той и добави, че след влизането на ГЕРБ в управлението на държавата започва работа по съвземането на предприятието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес