Докато кабинетът “Орешарски” се чуди:

Агенцията за приватизация удължи срока за продажбата на “БДЖ Товарни превози”

Агенцията за приватизация удължи срока за продажбата на “БДЖ Товарни превози”

Докато новото правителство на Пламен Орешарски се чуди какво да прави с “БДЖ Товарни превози”, Агенцията за приватизация удължи отново срока за продажбата му.

Кандидатите за държавното предприятие трябва да внесат депозит за участие до 21 юни, а срокът за подаване на офертите е 25 юни, съобщиха от агенцията. Официалният мотив за удължаването на срока е все още невдъгнатия запър върху акциите на жп превозвача, наложен му заради дълг от 6.3 млн. лв. към "Депфа банк", прижежаваща част от емисията от облигационния заем на дружеството.

 

Това е четвърто удължаване на сроковете. Този път то идва след изказването на новия транспортен министър Данаил Папазов. При встъпването си в длъжност той заяви, че ще направи опит за спре продажбата на “БДЖ Товарни превози”. Мотивът му беше да се запазят работните места.

Не се знае обаче дали при новата неясна ситуация с намерението на новото правителство да стопира процедурата, ще се запази интересът на румънската “Груп Феровиар“, австрийската финансова група “Донау Финанц“, собственикът на "Български морски флот" Кирил Домусчиев и “Първа инвестиционна банка“.

Тръжните условия обаче също предвиждат бъдещият купувач да не прави съкращения през първите три години след купуването на държавното предприятие.

Новият транспортен министър се застрахова, че няма да предприема прибързани действия, преди да се направи анализ на ситуацията. От думите му стана ясно още, че ще има разговори с Министерството на финансите, което вероятно означава, че ще се търси държавно финансиране за стабилизиране на закъсалата железница.

БДЖ разчиташе от продажбата на “БДЖ Товарни превози” да вземе най-малко 100 млн. лв., с което да погаси най-неотложните си дългове.

Дълговете на “Холдинг БДЖ“ възлизат на 474 млн. лв., от които просрочени са 154 млн. лв., съобщи неотдавна доскорошният транспортен министър Кристиан Кръстев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес