Агенцията за закрила на детето се зае със снимките на прободеното с нож момиче

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е започнала проверка около публикуваните в няколко медии шокиращи снимки на малолетно момиче, което през миналата седмица бе прободено по време на караница от непълнолетния си брат с нож в главата и претърпя животоспасяваща операция в болницата в Плевен.

От агенцията съобщиха пред Mediapool, че от медиите, публикували снимката и личните данни на детето, са поискани доказателства, че това е станало със съгласието на родителите му, както изисква Законът за закрила на детето.

Председателят на агенцията е изпратил и писмо до управителя на университетската болница в Плевен, като от него се иска обяснение дали лечебното заведение е предоставяло лични данни и снимка на детето и ако това е така, получено ли е съгласието на родителите за публикуването им.

В писмата до медиите и болницата е даден седемдневен срок за отговор. Ако не бъдат представени доказателства, че публикуването на снимката е станало със съгласието на родителите, на издателите на медиите и директора на болницата ще бъдат наложени административни санкции.

В Закона за закрила на детето се предвиждат глоба от 1000 до 3000 лева и имуществена санкция от 3000 до 5000 лева, а при повторно нарушение глобата е от 3000 до 5000 лева, а имуществената санкция от 5000 до 10 000 лева.

От агенцията призовават медиите и отговорните институции да проявяват особено внимание към децата и защитата на интересите им, тяхната безопасност и закрила.

Публикуването на снимката на 14-годишното момиче предизвика сериозни критики към медиите през миналата седмица.

Първо реагираха от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ), които разпространиха своя остра позиция към изданията "24 часа", "Труд", "Монитор" и "Телеграф", както и към многопрофилната болница "Д-р Георги Странски" в Плевен. От Националната асоциация за приемна грижа също реагираха, осъждайки остро поведението на посочените издания.

Споделяне

Още от България