Аграрният министър поиска извънредно заседание на евросъвета по земеделие

Министър Васил Грудев

Министърът на земеделието и храните Васил Грудев е изпратил в петък писмо с искане за свикване на извънредно заседание на Европейският съвет по земеделие и рибарство (AGRIFISH) до своя италиански колега Маурицио Мартина, който е и ротационен президент на съвета, съобщиха от агроземеделието в неделя.

Темата, която трябва да бъде обсъдена от земеделските министри на ЕС, е забраната на Русия за внос на плодове, зеленчуци, месо, месни продукти, риба и други стоки от страните членки на ЕС, както и компенсирането на производителите, които ще бъдат засегнати от ембаргото.

Според министър Грудев е необходима единна позиция на ЕС и предприемане на бързи и адекватни мерки за защита на производителите.

Грудев е на мнение, че ембаргото от страна на Русия ще се отрази негативно на българските производители и на европейското земеделие като цяло.

Към искането на министъра на земеделието и храните са се присъединили и неговите колеги от Чехия, Полша, Австрия, Финландия, Белгия и Естония, посочват от министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа