Агресивните кибератаки в ЕС бележат скок

Засилва се безпокойството от възможността Москва да се намеси в предизборната кампания във Франция и Германия

Агресивните кибератаки в ЕС бележат скок
Брюксел отчита в последната година рязко увеличение и все по-опасни кибератаки срещу сървъри на Европейския съюз на фона на нарастваща тревога от потенциална руска намеса в европейската политика, пише британският в. "Файненшъл таймс".
 
През 2016 г. са регистрирани 110 опита за хакерски пробив в сървъри на Европейската комисия, което е с 20 процента повече от предходната година, казват запознати. През ноември миналата година Брюксел разкри мащабна кибератака, припомня вестникът.
 
Най-новите разкрития засилват безпокойството от възможността Москва да се намеси в предизборната кампания във Франция и Германия през следващите месеци, след като американски разузнавателни агенции обвиниха Кремъл за хакерско проникване в имейли на Националния комитет на Демократическата партия преди президентските избори в САЩ.
 
Брюксел засили мерките за борба с нарастващата заплаха. На висшите държавни служители беше наредено да използват криптирани имейли, а ЕК разширява сътрудничеството си по киберсигурността с НАТО, която съобщи, че миналата година атаките срещу нея са станали по-сложни от техническа гледна точка. Пред вестника еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг предупреди, че тези заплахи са постоянни, агресивни, все по-опасни и потенциално разрушителни. Най-вредните атаки са тези, които се опитват да подкопаят нашата демокрация, подчерта той.
 
Най-голяма загриженост за киберсигурността в Брюксел буди Русия, но Еврокомисиятата отказва да коментира заподозрените извършители на атаките. Различни хакери си служат с еднакви средства и методи и крият самоличността си, като използват анонимни сървъри, отбеляза пред "Файненшъл таймс" нейна говорителка. Дипломати в Брюксел казват, че възможността Кремъл да се меси в европейските избори е правдоподобна опасност.
 
Вестникът припомня предупрежденията на германския канцлер Ангела Меркел в последните седмици, че има риск атаки в интернет и руски кампании за лъжлива информация да изиграят определена роля в тазгодишната предизборна кампания. Дипломат в Брюксел каза, че сходни тревоги има и във Франция преди президентските избори през пролетта.
 
Въпросът за киберсигурността беше повдигнат на най-високо равнище в ЕК. НАТО, която през 2015 г. е отчитала по 320 инцидента на месец, също се зае с проблема. Миналата година кибератаките срещу военния алианс станаха по-мощни. Увеличението не беше количествено, а по отношение на качеството и сложността, каза цитиран от "Файненшъл таймс" представител на НАТО.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа