Агресивните пациенти може да бъдат вкарани в черен списък

Агресивните пациенти може да бъдат вкарани в черен списък

Пациентите, проявили агресия към медици, да бъдат вкарани в специален "черен списък" и да не бъдат посещавани от лекари в дома си, а ако това се наложи специалистите да ходят при тях с полиция. Тази идея лансира председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев. Той обясни пред Нова телевизия, че списъкът ще дава информация и на лекарите по спешните центрове, че имат работа с проблемен пациент.

Организацията започва проучване за това как се приема идеята. Грозев уточни, че тя се подкрепя от Министерството на здравеопазването, Българския червен кръст и омбудсмана Мая Манолова. Според него подобна практика имало и в други страни, сред които Великобритания и САЩ. Той обаче изрази съмнения до колко подобен черен списък ще стресне пациентите, свикнали да нападат лекари.

Подобни съмнения изказа и председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев. Според него по-ефективна би била "позитивна" кампания,работа с лекарите, които да бъдат обучени как да действат при сблъсък с агресивни пациенти. Пред "Фокус" той каза още, че за намаляване на случаите на нападения над медици, са нужни и сериозни наказания.

Според председателя на лекарския съюз Венцислав Грозев за последната година и половина над 100 медици са били нападнати на работното си място. За първата половина на тази година случаите са 25. Най-потърпевши били общопрактикуващите лекари и тези от спешната помощ. По данни на Българския лекарски съюз всеки втори медик е бил жертва на агресия от страна на пациенти. Най-често ставало въпрос за вербална такава.

Във вторник проблемът с нападенията над лекари беше обсъден на координационна среща в Столичната дирекция на вътрешните работи. След нея стана ясно, че до края на септември МВР ще провери всички големи болници в страната и след това ще направи анализ на сигурността в тях.

От сега е ясно, че в не всички спешни отделения към момента има паник бутони за разлика от линейките.

Част от директорите на болниците споделят идеята работещите в спешните центрове да преминат курсове за това как да реагират при нападение. Такива курсове вече има във ВМА.

Преди време подобна на днешната среща имаше при главния прокурор Сотир Цацаров. И тогава, и сега беше отбелязано, че за да се събират бързо доказателства срещу нападателите на лекари, ще има специални прокурори. До момента обаче сигнали няма.

В МВР няма да има специален служител, който да отговаря за нападенията над лекари, каза директорът на столичната полиция Ивайло Иванов. За сметка на това ще бъде осигурена бърза връзка с районните управления на полицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?