Агресивното шофиране вдига разхода на гориво с една трета

Агресивното шофиране вдига разхода на гориво с една трета

Десет съвета как шофирайки да се намали с 30 процента разхода на гориво, дава петролната компания Шел на водачите на автомобили в образователната си програма “Аз шофирам икономично”, която стартира в събота. Това съобщиха във вторник от Министерството на транспорта, което подкрепя инициативата.

Препоръките на Шел са подготвени на базата на проучвания на американския институт Energy and Environmental Analysis, Inc., Washington, DC за отражението на начина на шофиране върху разхода на гориво.

Изследванията сочат, че агресивното шофиране с рязко ускоряване на автомобила или внезапното набиване на спирачки увеличават с една трета разхода на гориво. От Шел препоръчват при вдигане на скоростта за се превключва на висока предавка колкото е възможно по-рано. По-високата предавка при по-малка скорост подобрява разхода на гориво.

Правилната настройка на двигателя може да спести с до 4 процента ползваното гориво. Сменяйте маслото редовно и спазвайте препоръките на производителя за обслужване на автомобила, пише в съветите.

Правилно напомпаните гуми са по-безопасни и имат по-дълъг живот. Гуми с налягане по-ниско с 0.1 атм спрямо указаното увеличават разхода на гориво с 3 процента.

Претовареният багажник или затрупаната с предмети задна седалка  също водят до преразход на гориво. Всеки 45 кг допълнителен товар ще ви костват 1-2 процента повече бензин.

Климатикът натоварва двигателя. Използвайте го само в много топли и много студени дни. През останалото време използвайте вентилатора, припоръчват от Шел.

Ако шофирате с висока скорост, не дръжте прозорците на автомобила отворени. Вятърът, навлизащ в купето, намалява скоростта. За да компенсирате това, вие натискате по-силно газта и изразходвате повече гориво.

Използването на типа моторно масло, препоръчвано от производителя за вашия двигател, сваля също разхода на гориво с 1-2 процента.

Честото зареждане на резервоара с малки количества бензин също ви вкарва в излишни разходи, сочи проучването. Горивото се изпарява при всяко отваряне на капачката на резервоара. Нещата се влошават, ако тя не се затваря плътно.

Спазването на дистанцията също пести гориво, твърдят от Шел.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?