Агресията срещу противниците на режима в Сирия продължава

Ожесточени боеве се водят в няколко града, силите на Асад изтласкват опозицията

Агресията срещу противниците на режима в Сирия продължава

Въпреки декларацията на Съвета за сигурност към ООН, осъждаща насилието в Сирия, силите на президента Башар ал Асад продължават да обстрелват опозиционните центрове в няколко града в страната, съобщават в събота световните агенции.

По данни на сирийската организация за защита на човешките права армията е открила огън, за да разпръсне масовите протести на много места. Възобновени са и бомбардировките по градовете Хама и Хомс, превърнал се в основен център на бунтовниците от Свободната сирийска армия.

Сериозни сражения се водят и в градовете Сармин и ал Каа, в провинция Идлиб. Kварталите, известни с враждебността си към режима, са все по-изолирани. Целта на армията е да изтласка въоръжените сили на опозицията от градовете.

Междувременно в събота се очаква пристигането на международния пратеник Кофи Анан в руската столица Москва, където ще преговаря с президента Дмитрий Медведев за прилагане на неговия план за излизане от кризата.

Групата експерти, изпратена за преговори в Сирия относно прилагане на е донесла отговорите на Дамаск, които се проучват. Режимът още не е потвърдил, дали смята да спази Декларацията на Съвета за сигурност.

В същото време ситуацията в страната все повече се влошава. Все по-трудно се осъществява евакуацията на ранени през турската граница, където са разположени военни постове на всеки 100 метра. Съобщава се и за сблъсъци през нощта срещу събота в столицата Дамаск между силите за сигурност и групи на Свободната сирийска армия.

В същото време Съветът на ООН за правата на човека е продължил мандата на разследващата комисия в Сирия. В първия си доклад тя представи поверителен списък на сирийски политически и военни ръководители, подозирани в престъпления срещу човечеството. Има свидетелства, че лекари са получили заповед и са упоявали ранени пациенти, за да не свидетелстват пред наблюдателите на Арабската лига.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?