Агроминистърът иска да подпомага производството на тютюн до 2020 г.

Агроминистърът иска да подпомага производството на тютюн до 2020 г.

Министерството на земеделието и храните има за цел да запази до 2020 г. изплащането на 73 млн. лв. годишни помощи за производителите на тютюн от националния бюджет, съобщи агроминистърът Димитър Греков, цитиран от пресцентъра на ведомството си.

По принцип след 2014 г. трябва да се спре подпомагането за тютюнопроизводителите не само в България, но и в останалите страни членки на Европейския съюз чрез директни плащания. Основната причина за това е политиката на страните-членки в ЕС в подкрепа на борбата с пушенето, но земеделското министерство у нас смята да приложи схема за национално подпомагане, която обаче трябва да бъде одобрена от Брюксел, както се прави това от края на 2009 г., когато изтече последният срок за свободни държавни помощи за сектора. От министерството допълват, че тази помощ била принципно договорена с идея да продължи до 2020 г.

От агроведомството припомнят, че за тази година са предвидени 73 млн. лв. за тютюнопроизводителите, колкото бе сумата и предишните три години и каквато ще е помощта и през 2014 г.

Министерството изразява позицията си, че тютюнопроизводството е специфичен отрасъл за българското земеделие с голямо значение за осигуряване на препитание и заетост за хората в определени райони на страната.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?