Агроминистърът иска европомощ за тютюнопроизводителите

Лидерът на ДПС обещава да не остане нито един килограм неизкупена продукция

Преди десетина дни министър Греков лично провери как как се изкупува тютюна.

Земеделският министър Димитър Греков е поискал от Европейската комисия помощ за решаване на проблемите на българските тютюнопроизводители и европейският комисар по земеделието Дачиан Чолош му е предложил въпросът да бъде обсъден на среща в Брюксел идната седмица. Това е станало по време на конференция в Кишинев, Молдова, по време на която Греков обяснил на Чолош тежкото положение на тютюнопроизводителите у нас заради ниските изкупни цени на продукцията им и забавената изкупна кампания, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в четвъртък.

Греков е връчил на еврокомисаря официално писмо, което представя подробно проблема и се обръща към Европейската комисия за разбиране и съдействие за предприемане на мерки за подобряване на ситуацията. От ведомството не можаха да посочат какви биха могли да са тези мерки и дали става въпрос за искано от страната ни разрешение за държавна помощ за отрасъла.

Междувременно продължават протестите на тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско срещу ниските изкупни цени и забавената кампания. В пет села децата отново не са на училище. Недоволството и отчаянието събра хиляди хора от района в Кочан, където за няколко часа бе затворен пътят Гоце Делчев - Доспат - Пловдив. За петък е насрочен протест в Абланица, предаде БНР.

Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче уверява, че "няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн".

"Със съдбата на тютюнопроизводителите играха и то престъпно предишните управляващи. По-предишните управляващи решаваха проблемите", заяви Местан. "Сега, тютюнопроизводителите могат да бъдат спокойни. Гласът им е чут. А да чуем гласа на тютюнопроизводителите, означава да чуем собствения си глас, защото огромна част от парламентарната група на ДПС се състои от колеги, които са израснали с катранови ръце", продължи лидерът на ДПС.

Той определи проблемите на тютюнопроизводителите като "наша собствена съдба". "Смятаме, че протестът им е повече от справедлив. Няма да остане нито един килограм неизкупен тютюн. Двете партии, които стоим зад кабинета, и самият кабинет, ще сторим всичко, което е необходимо, независимо от ограничените възможности за въздействие, резултат от престъпната либерализация на сектора, която беше извършена от предишните управляващи - Борисов и Цветанов", продължи Местан. "Ако в крайна сметка средните цени на килограм тютюн се окажат по-ниски в сравнение с миналата година, държавата ще компенсира по-ниските изкупни цени на реколта 2013 г", допълни той.

Председателят на ДПС посочи още, че в бюджет 2014 г. превантивно са били заложени 50 млн. лв. повече национални доплащания за отрасъла и пое "ясна политическа отговорност, че в крайна сметка тютюнопроизводителите ще получат повече, отколкото при управлението на ГЕРБ". Според него "това са пожарните действия, но имаме дългосрочна стратегия за укрепването на този отрасъл".

Земеделският министър от кабинета "Сакскобургготски" Мехмед Дикме коментира пред БНР, че няма законодателни мерки, които да успокоят хората. "Няма политик, който да накара някой търговски субект да изкупи тютюна до грам. Затова да не намесваме популизма с реалния проблем", посочи той..

По думите му има "кухи квоти" и обясни, че референтната квота, на базата на която се разпределя тютюнът, е 54 хиляди тона, но общото произведено количество е не повече от 25 хиляди тона. "А премиите ще бъдат разпределени на 54 хиляди тона. Има си служби, които да проверят къде ще отидат парите. Доказателствата можете да намерите в Министерството на земеделието. Едно семейство, което отглежда 2 тона тютюн, например през 2007 година, е записало ,че е произвело тези 2 тона на името на бащата, през 2008 - на името на майката, през 2009 - на името на дъщерята и т.н. Понеже те са трима различни субекта, ще получат субсидия за 6 тона, но ще са произвели 2 тона, обясни Дикме.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес