Агроминистърът не хареса храната в забавачките, ще има нови менюта

Земеделският министър Мирослав Найденов опита и не хареса храната в посетена от него столична детска градина и заяви, че ще създаде работна група, която да осъвремени менютата на забавачките и да се създадат нови рецептурници. Той информира също така, че при съвместна проверка на забавачките в страната от ветеринарно-медицинската служба и районните здравни инспекции са били бракувани 140 кг продукти с неясен произход и изтекъл срок на годност.

Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и главния здравен инспектор Тенчо Тенев агроминистърът беше в целодневна детска градина “Веселина” в кв. “Слатина”, където го гостиха със спаначена супа, пиле и грозде. Найденов определи вкуса на супата като странен и заяви, че храната в забавачките трябва да се съобрази със съвременните препоръки над диетолози, педагози и други специалисти. Ще бъде издадена и наредба за качеството на храните в детските ясли и градини.

За целта и земеделските експерти от българското представителството в ЕК ще проучат опита в изготвянето на менюта и рецептурници в останалите европейски страни.

Министърът съобщи още, че първоначално смятал да донесе на малчуганите торти, но бил разубеден от Фандъкова, която му препоръчала по-здравословен подарък - плодове и зеленчуци.

По време на визитата в забавачката бе отчетено, че Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) е проверила 1551 обекта - детски градини, ясли и млечни кухни. Най-често констатираните нарушения са храни с изтекъл срок на годност, неустановен произход и без етикети. Бракувани са 140 кг храни от животински произход, от които 102 кг са месо и месни продукти, 32 кг мляко и млечни продукти, 5.5 кг риба и 330 броя яйца.

Съставени са 44 акта за административни нарушения на детските заведения, каза Мирослав Найденов. Според него от години наред не е правена такава мащабна проверка,

Тенчо Тенев допълни, че в резултат на проверката са затворени две детски ясли - в Благоевград и Смолянско, и една млечна кухня в Разград. Той допълни, че най-добрите резултати са в София, където почти няма нарушения.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че подкрепя усилията на министър Найденов за здравословно хранене на децата.

Споделяне
Още по темата
Още от България