Агроминистърът не хареса храната в забавачките, ще има нови менюта

Земеделският министър Мирослав Найденов опита и не хареса храната в посетена от него столична детска градина и заяви, че ще създаде работна група, която да осъвремени менютата на забавачките и да се създадат нови рецептурници. Той информира също така, че при съвместна проверка на забавачките в страната от ветеринарно-медицинската служба и районните здравни инспекции са били бракувани 140 кг продукти с неясен произход и изтекъл срок на годност.

Заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и главния здравен инспектор Тенчо Тенев агроминистърът беше в целодневна детска градина “Веселина” в кв. “Слатина”, където го гостиха със спаначена супа, пиле и грозде. Найденов определи вкуса на супата като странен и заяви, че храната в забавачките трябва да се съобрази със съвременните препоръки над диетолози, педагози и други специалисти. Ще бъде издадена и наредба за качеството на храните в детските ясли и градини.

За целта и земеделските експерти от българското представителството в ЕК ще проучат опита в изготвянето на менюта и рецептурници в останалите европейски страни.

Министърът съобщи още, че първоначално смятал да донесе на малчуганите торти, но бил разубеден от Фандъкова, която му препоръчала по-здравословен подарък - плодове и зеленчуци.

По време на визитата в забавачката бе отчетено, че Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) е проверила 1551 обекта - детски градини, ясли и млечни кухни. Най-често констатираните нарушения са храни с изтекъл срок на годност, неустановен произход и без етикети. Бракувани са 140 кг храни от животински произход, от които 102 кг са месо и месни продукти, 32 кг мляко и млечни продукти, 5.5 кг риба и 330 броя яйца.

Съставени са 44 акта за административни нарушения на детските заведения, каза Мирослав Найденов. Според него от години наред не е правена такава мащабна проверка,

Тенчо Тенев допълни, че в резултат на проверката са затворени две детски ясли - в Благоевград и Смолянско, и една млечна кухня в Разград. Той допълни, че най-добрите резултати са в София, където почти няма нарушения.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че подкрепя усилията на министър Найденов за здравословно хранене на децата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?