Агроминистърът опитва да гаси тютюневи протести с нови 11.5 млн. лв. за отрасъла

Недоволни блокираха за час и половина Дунав мост, демонстрация и край Свиленград

С обещания за допълнителни 11.5 млн. лв. за производителите на тютюн през тази година министърът на земеделието и храните Димитър Греков се опитва да потуши растящото недоволство в отрасъла, което в четвъртък прерасна в блокада над час и половина на кръговото кръстовище на Дунав мост край Русе и Гюргево и бе спряно и движението към Силистра. За десетина минути бе спряно и движението на граничния пункт "Капитан Петко войвода", демонстрация имаше и край Свиленград, независимо че от началото на седмицата Греков и зам.-министрите му Явор Гечев и Бюрхан Абазов се опитват да успокоят производителите на тютюн, повтаряйки като мантра предвидените в бюджета 73 млн. лв. годишни помощи за сектора

 

Блокадата на Дунав мост образува големи опашки от превозни средства край граничния пункт. Преди при тях да отидат агроминистърът и заместникът му Бюрхан Абазов, протестиращите запалиха бала с тютюн и изсипаха домати и зелен боб на пътя.

 

В разговорите си с недоволните производители Греков да пореден път посочи, че националните доплащания за тютюнопроизводството ще продължат и догодина и до 2020 г., за каквото принципно съгласие от страна на Брюксел обяви преди дни земеделското министерство.

 

"Имаме съгласието на премиера за още 11.5 млн. лева, които също ще бъдат отпуснати. Друго искане е да има гаранции за следващата година, което също е уговорено. Постави се въпросът за следващия програмен период. Тютюнопроизводството за България е важен отрасъл. Нямаме подкрепа от ЕС, но за българските тютюнопроизводители ще има до 2020 г. национално финансиране", заяви министърът пред протестиращите край Русе.

 

По думите му е било постигнато съгласие с тях в Националния съвет по тютюнопроизводство да се включат представители на производителите на различните сортове тютюни, за да има равнопоставеност и в бъдеще всички да получават необходимата финансова подкрепа. "С помощта на този съвет ще се урегулират нещата", смята Греков.

 

В протеста на Дунав мост се включиха над сто души, част от тях обикаляха по кръговото кръстовище с автомобили и трактори. Първоначалните им намерения бяха да затварят кръговото на всеки час за по 30 минути, но плановете се промениха заради обявената среща с Греков.

 

Националната асоциация на тютюнопроизводителите обаче иска в националния бюджет да се предвидят 160 млн. лв. за отрасъла, след като от Европейската комисия отказват директни плащания за отглеждане на тютюн като част от политиката за Евросъюза за ограничаване на пушенето. Участниците в стачката заявиха, че при нужда ще стигнат до гражданско неподчинение, гладни стачки и дори до протест и палене на бали с тютюн пред Европарламента в Брюксел. Подобни са намеренията и на зеленчукопроизводителите, които искат субсидия от 60 евроцент на килограм домати. Те настояват още за спиране на нерегламентирания внос и за възможност да продават директно своята продукция, а не да я дават на прекупвачи.

 

По повод исканията на зеленчукопроизводителите Греков каза, че по време на съвета на министрите на земеделието в Люксембург е била приета рамката от 13 процента в подкрепа за зеленчукопроизводството, животновъдството и трайните насаждения.

 

На протест край Свиленград пък тютюнопроизводители настояват за директни европейски субсидии на протест, след като такива не са получили през първия програмен период след влизането на страната ни в Евросъюза, а в следващия бюджет 2014-2020 г. не са предвидени доплащания за качествена продукция единствено за българските производители на тютюн.

Споделяне

Още от България