Агроминистърът още не бил получил писмо от ЕК за спрените плащания по САПАРД

Земеделският министър Валери Цветанов и във вторник заяви, че не е получил никакво официално известие от Брюксел за съдбата на спрените пари по програма САПАРД. Ден по-рано от Европейската комисия обявиха, че няма да възстановят плащанията по три от мерките по програмата, защото не са преодолени съществуващите слабости и няма наказани за извършените злоупотреби с европейски средства. Първата реакция на Цветанов след съобщението на говорителя на ЕК Майкъл Ман беше, че не е получил никакво официално уведомление от комисията. Това той повтори и във вторник.

След заседанието на парламентарната група на ДПС, на което присъстваха и министри от правителството, свързани с усвояването на еврофондовете, Цветанов коментира и въпроса с незаетото място за шеф на агенция САПАРД. Той отново настоя, че постът ще бъде даден на Мартин Банов, когото той предложи преди седмица. Назначението не получи акредитацията на националния координатор по европейските програми Димитър Ивановски, защото Банов не бе подал декларация за конфликт на интереси, а крайно ядосаният вицепремиер Меглена Плугчиева буквално блокира назначението, щом разбра, че Банов е бивш съветник на министър Цветанов и че двамата са били съдружници в обща фирма.

Във вторник Цветанов каза, че Банов вече е подал декларацията и нямало пречки да бъде утвърден от националния координатор.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обясни след края на заседанието на депутатите от ДПС, че не е станало дума за спрените пари по САПАРД, а за принципни въпроси, свързани с усвояването на евросредствата.

Споделяне

Още от България