Агроминистърът предлага дребните животновъди да ползват пасища с предимство

Агроминистърът предлага дребните животновъди да ползват пасища с предимство

В момента над 50 процента от отдадените на фермери държавни и общински пасища и ливади са предоставени на хора, които не ги ползват за отглеждане на животни, заяви министърът на земеделието и храните Иван Станков в понеделник при представяне на свършената от него работа. Според него при даването на тези терени предимство трябва да имат дребните животновъди, тъй като голяма част от тях нямат земи за паша на добитъка.

Друг приоритет, според Станков, е финансирането на възстановяването на хидро-мелиоративните съоръжения, тъй като системите за напояване са изключително важни за развитието на растениевъдството, а в момента на практика те са пред разруха. Поливното земеделие може да се развие с пари от Програмата за развитие на селските райони в следващия бюджетен период, каза агроминистърът. По думите му подготовката на схемите по тази програма за следващите седем години е била изоставена от предишното ръководства на ведомството, но вече има напредък и в уречения срок на Европейската комисия ще бъдат предоставени необходимите мерки.

Станков каза още, че на следващия министър на земеделието и на кабинета ще бъдат представени проект на стратегия за развитие на аграрния сектор, каквато страната ни нямало, както и разработени секторни политики. “Решихме, че зърнопроизводството ще продължи да е приоритет на страната ни, но се обръща вече сериозно внимание и на растениевъдството и на животновъдството, тъй като анализ сочи, че над 50 процента от суровината за месо и млекопреработвателните предприятия е вносна, заради липса на животни у нас“, каза министърът. По думите му трябва да се наблегне и на биоземеделието.

Споделяне

Още от Бизнес