Агроминистърът се среща с евродепутатите заради ориенталския тютюн

Агроминистърът се среща с евродепутатите заради ориенталския тютюн

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов кани на среща в понеделник, 17 септември, българските евродепутати от всички партии за изработването на обща позиция за защита на производството на ориенталски тютюни в страната, съобщиха от земеделското министерство в неделя.

В края на годината главната дирекция "Здравеопазване и защита на потребителите" на Европейската комисия планира да промени директивата за тютюневите изделия, с което да се забрани производството на ориенталски тютюни в Европейския съюз, се посочва в съобщението.

Това ще засегне най-много секторите в България, Гърция и Италия. При предишния опит за промяна на директивата миналата година главната дирекция "Земеделие" на ЕК бе против и отхвърли поправките, припомниха от министерството.

Пред БНР в неделя министър Найденов се обяви в защита на българските тютюнопроизводители, за които отглеждането на ориенталски сортове тютюни е основен поминък, носещ по-високи доходи. Той обясни, че ще настоява пред българските евродепутати да има обща позиция на България на всички равнища в Брюксел в защита на производството на ориенталски тютюни.

Споделяне

Още от Бизнес