Агроминистерството дава спестени 6.5 млн. лв. за заплати в "Напоителни системи"

Министерството на земеделието и храните е осигурило 6.5 млн. лв. за заплати в дружеството "Напоителни системи" до края на годината. Парите са от икономии на ведомството от административни разходи, заяви в понеделник земеделският министър Димитър Греков.

До края на седмицата ще бъдат изплатени забавените трудови възнаграждения в предприятието, които са за общо 1.6 млн. лв. С останалите средства се подсигуряват заплатите за последните три месеца на годината.

За следващата година министерството планира да иска допълнителни между 15 и 18 млн. лв. субсидии за отводняване, които дейности сега дружеството извършвало едва ли не безвъзмездно. Освен това се предвижда в него да се назначат още служители и да се открият нови поделения за напояване.

"Не абдикираме от това, което сме поели като ангажимент, и търсим всички варианти не само за изплащане на възнагражденията, но и за оздравяване на дружеството”, коментира агроминистърът.

Той посочи, че с очакваните промени в Закона за водите ще бъде върнато правото на държавата да финансира определени извършвани от дружеството дейности. Дотогава "Напоителни системи” трябва да събере своите вземания, които до момента са над 14 млн. лв., а задълженията са 9 млн. лв. „Не целим предприятието да бъде ликвидирано. Изготвяме анализ за състоянието и перспективите и правим цялостна стратегия за развитието на сектора”, заяви Греков.

По думите му "няма да се стигне до нови протести и не е необходимо тъй като ние гарантираме спокойствие на хората до началото на следващата година”.

"В десетте поделения направихме конкретна справка за хората, това, което е извършено, това, което предстои да бъде извършено, анализ на това, което е извадено като тръби, до метър трябва да се направи сметка, тоест трябва дам има пълен анализ на самите предприятия. Ще направим среща с всяко предприятие по отделно, за да могат хората да се уверят, че не някой друг, а държавата стои зад тях", коментира още земеделският министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България