Агроминистерството очаква 2,2 млн.т реколта от пшеница

Около 2,195 млн.т пшеница от тазгодишната реколта прогнозира дирекция "Агростатистика" към земеделското министерство. Очаква се до края на седмицата жътвата да приключи в цялата страна.

Стопаните в Пловдивско и Пазарджишко са прибрали над 270 кг от декар жито, уточняват от пресцентъра на аграрното министерство.

Средният добив е най-висок в Плевенска област - 298 кг/дка. В Търговишко е 284 кг/дка, а в Пловдивско и Пазарджишко - над 270 кг.

От агроминистерството специално уточняват, че качеството на пшеницата е по-добро спрямо реколтите през последните 5 години. Във Видинско 81 % от пшеницата е с качество II-ра Б група., докато през 2001 г. този процент е бил 22,7 на сто. В Хасковска област 88,6 % от окачественото жито е от II-ра Б група.

Също днес от Системата за агропазарна информация /САПИ/ съобщиха, че поскъпването на хляба продължава и тази седмица, като цените вървят нагоре почти в цялата страна.

В Перник и Сливен за една седмица белият хляб поскъпна с 6 ст., в Плевен с 4 ст., в Разград с 5 ст., в Силистра с 12 ст., в Смолян с 2 ст., в София с 9 ст., в Ямбол, Бургас и Благоевград със 7 ст. , във Велико Търново с 8 ст., а в Габрово с 10 ст., показват данните на САПИ, цитирани от БТА.

Най-висока е цената на хляба в Стара Загора - 1 лв. за кг бял хляб и 92 ст. за килограм "Добруджа".

След старозагорци, най-скъп бял хляб ядат жителите на Ловеч, където цената му достига до 91 ст./кг. и в Монтана, където се предлага по 90 ст.

За разлика от хляба, бялото брашно тази седмица е поскъпнало само в 7 региона на страната.

Според хлебарите, поскъпването се дължи на очакваните ниски добиви на пшеница, но според земеделското министерство, макар и по-малко от минали години, количеството зърно е достатъчно и не се чака криза.

Споделяне

Още от Бизнес