Агроминистерството ще има Национален земеделски музей

Национален земеделски музей се създава към Министерството на земеделието и храните, реши правителството на редовното си заседание в сряда. То прие проект на изменение на Закона за Селскостопанската академия (ССА) , според който от държавното научно звено се вземат над 28 хил. музейни единици, с които ще се създаде агромузея. Той ще се издържа от бюджета на земеделското министерство.

От ведомството на Мирослав Найденов и от академията не дадоха информация как и къде точно ще се структурира този музея и каква ще е годишната му издръжка.

 

Междувременно стана ясно, че на работещите в селскостопанската академия ще бъдат изплатени ноемврийските трудови възнаграждения, които бяха забавени заради липсата на пари. Бюджетът на ССА за тази година бе намален заради планираното ѝ преструктуриране, което обаче не е състоя. Така звеното се оказа с недостиг на 3.6 млн. лв. запалит за ноември и декември.

 

От агроминистерството съобщиха, че с реализирани негови бюджетни икономии и с очаквани пари от Министерството на финансите до края на седмицата ще се платят ноемврийските заплати. В четвъртък ще има среща, на която с протестиращите от академията ще преговаря зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова по схема за покриване на възнагражденията за декември и преструктурирането на ССА.

Споделяне

Още от България