Агроведомството дължи над 700 хил. лв. за охрана на язовири

Агроведомството дължи над 700 хил. лв. за охрана на язовири

Министерството на земеделието и храните не е платило над 700 хил. лв. за охрана на язовирите, управлявани от държавната "Напоителни системи", оплакаха се в понеделник от частните фирми, обслужвали 21 обекта. Дълговете са натрупани от април миналата година и въпреки неколкократните обещания на земеделския министър Мирослав Найденов проблемът с борчовете продължава да стои неразрешен.

Малко след като проблемът бе обявен, от пресцентъра на агроведомството съобщиха, че министър Найденов е разпоредил на "Напоителни системи" да изготви погасителен план за изплащането на задълженията към охранителните фирми, които пазят язовирите. В съобщението обаче не бе посочен размер на борча, нито причини за натрупването му.

Проблемът възниква през март 2011 г. след закриването на Агенцията по хидромелиорации, когато водоемите собственост на земеделското министерство минават към "Напоителни системи". Така 105 охранители стоят без заплата и нямат договор за пазенето на язовирите, обясни Вера Брезовска представител на една от частните фирми.

 

По неофициална информация именно закриването на Агенцията по хидромелиорации е довело до проблемите със заплащането на парите за охрана, тъй като договорите на охранителните фирми, които са 4-5, с нея не са били прехвърлени към "Напоителни системи". сега било наредено да се оправи и този проблем.

"Ние сме кредитирали държавата в лицето на Министерството на земеделието по няколко параграфа. Кредитираме ги с охрана – услуга, която те в момента не заплащат. Ние кредитираме държавата с отговорност: ако не дай си, Боже, нещо се случи в тези язовири, отговорността автоматично ще премине към нас. Когато държавата ти е кредитор, нейните служители да се държат по този начин с неглижиране на този проблем, е меко казано престъпление", каза тя.

Има декларирана воля за справяне с проблема от страна на държавата, но решен проблем нямаме, каза Брезовска.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес